Câți militari NATO sunt în România

Numărul de militari NATO prezenţi în ţara noastră este de peste 5.000, a anunțat şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, care a participat la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), potrivit Agerpres.

Generalul-maior Cristian Dan, comandant al HQ MND-SE în perioada iunie 2020 – iunie 2022, a predat comanda generalului de brigadă Dorin Toma, locţiitor al Şefului Statului Major al Forţelor Terestre din aprilie 2020.

În prezent, numărul de militari NATO prezenţi în ţara noastră este de peste 5.000. Soldaţii aliaţi au luat parte la activităţi privind consolidarea vigilenţei, poliţie aeriană şi se antrenează alături de soldaţii români”, a afirmat şeful SMAp, Daniel Petrescu. Petrescu a apreciat că existenţa HQ MND-SE „este mai importantă decât anticipam în 2014, când a fost luată decizia de a crea un comandament aliat în România”.

Atunci ne confruntam cu provocări structurale, create de Federaţia Rusă, împotriva echilibrului de securitate european. Am fost martori a provocărilor acesteia care aveau ca scop o nouă ordine mondială (…) Anul acesta, echilibrul a fost din nou pus la încercare de brutalitatea atacului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Aliaţii au dat dovadă de unitate şi hotărâre pentru a proteja pacea din Europa de orice agresiune. NATO a luat noi măsuri pentru a creşte postura sa de apărare şi descurajare”, a adăugat Daniel Petrescu.

Gata pentru îndeplinirea misiunii oricând

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a vorbit de sporirea efectivelor în ţara noastră după începerea războiului în Ucraina. „Comandamentul Naţional de Divizie Sud-Est are misiunea de a fi în măsură să asigure comanda şi controlul unei operaţiuni NATO de tip articol 5, apărare colectivă, contribuind la consolidarea apărării pe Flancul Sud-Est al Alianţei, la asigurarea securităţii teritoriale şi a populaţiei statelor din zona de responsabilitate”, a arătat el. Totodată, ministrul a apreciat că „NATO este alianţa care demonstrează capabilitatea, reuşita şi angajamentul apărării colective”.

Noul comandant, Dorin Toma, a spus că „armata României şi structurile NATO dislocate pe teritoriul României sunt gata pentru îndeplinirea misiunii oricând”. În privinţa prezenţei aliate la Marea Neagră, Dorin Toma a afirmat că „din perspectiva forţelor terestre există această prezenţă şi misiunile de descurajare sunt vizibile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedentHoleră la Mariupol?
Articolul următorUcrainenii recuceresc niște sate

Mai multe articole...