Câți porci vor avea voie să crească românii în gospodărie

Românii nu vor avea limite în ceea ce privește numărul de porci care pot fi crescuți în gospodărie, potrivit proiectului de act normativ cunoscut ca ”Legea porcului”, adoptat recent în Parlamentul României.

În primă fază actul normativ, inițiat de parlamentarii UDMR, stabilea că numărul maxim de porci care pot fi crescuți în gospodăriilor necomerciale este de cinci, ceea ce a iscat numeroase discuții în societatea românească.  

Față de varianta care trecuse de Senat, la Camera Deputaților au fost eliminate mai multe prevederi.

În primul rând, este vorba de prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maxim cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.

De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Domeniul de aplicare a legii cuprinde porcinele deţinute, inclusiv porcii mistreţi din crescătoriile şi complexurile de vânătoare; porcinele sălbatice; materialul germinativ; produsele de origine animală; subprodusele de origine animală; instalaţiile, mijloacele de transport, echipamentele şi toate materialele şi căile de infectare implicate sau potenţial implicate în răspândirea pestei porcine africane.

Pe teritoriul României mişcarea porcinelor domestice se realizează în conformitate cu prevederile prevăzute însoţite de următoarele documente: în cazul mişcării porcinelor către o altă exploataţie – formular de mişcare, certificat sanitar-veterinar; în cazul mişcării porcinelor către abator – formular de mişcare, certificat sanitar veterinar, document de lanţ alimentar. Costurile aferente certificării de sănătate la mişcarea din exploataţia comercială de origine sunt suportate de proprietar.

 Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

2 COMENTARII

  1. Nu mai crestem ca ne-am descurajat avem cerealele scumpe si nu avem piata de desfacere unde mai avem noi abatoare pentru sacrificarea porcului se aduce carcasa de afara ca la noi avem zerul de vaca se arunca pe garla buruienile sunt cat girafa nu mai zic de cereale toti suntem mari fermieri dar producem numai cereale le predam luam banutii si stam cu mana la cur si importam totul din import de asta sunt mai desteptii strainii si ne zic ca suntem cu o suta de ani in urma suntem o tara de puturosi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...