Câți români au acces la conexiunea 5G

Publicat: 20 iun. 2023, 19:42, de Viorela Pitulice, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Câți români au acces la conexiunea 5G

Peste 730.000 de utilizatori din România au la dispoziție conexiunea 5G, la nivelul întregii țări existând peste 1.200 de staţii de bază cu această tehnologie, după cum a declarat Cristin Popa, director executiv Monitorizare şi Control în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

ANCOM a conceput, în urmă cu un an, un ghid, care este public, pentru autorităţile locale și în care sunt specificate elementele principale pe care trebuie să le aibă în vedere acestea în momentul în care vor să dezvolte un astfel de proiect.

“Din punct de vedere tehnic, trebuie să aibă nişte condiţii de legalitate, iar noi acolo am încercat să le punem într-un ghid, astfel încât oricine are nevoie să se poată ghida, să nu fie probleme ulterior după implementarea proiectelor, în primul rând cu interferenţele care apar în momentul în care nu sunt echipamentele conforme. În momentul de faţă, în România avem peste 1.200 de staţii de bază cu tehnologia 5G, în 15 municipii, 11 oraşe şi 24 de comune. După calculele noastre sunt peste 730.000 de utilizatori care au posibilitatea de a avea conexiune 5G”, a declarat într-o conferință de presă Popa.

De asemenea, reprezentantul ANCOM mai susține că dezvoltarea tehnologiei 5G aduce beneficii în ceea ce priveşte eficienţa energetică.

„Cu toţii ne-am trezit la un moment dat în trafic că nu se descarcă ceva, că nu merge ceva. Nu cred că doar eu… Tehnologia 5G diminuează foarte mult acest lucru. Momentan, ne gândim doar la viteza de internet, dar implementarea la scară largă a tehnologiei 5G va veni cu mult mai multe, va veni cu o conectare a industriilor. Ştim cu toţii că tehnologia 5G va oferi ţesătura reţelelor pentru a se dezvolta oraşele inteligente, pentru a se dezvolta industriile. Acest lucru este un beneficiu pe care îl aşteptăm cu toţii”, a precizat directorul executiv din cadrul ANCOM.

Efecte asupra sănătății?

Reprezentantul ANCOM spune că utilizatorii trebuie să fie atenți la dispozitivul folosit, mai ales în cazul în care se încălzește.  

„Evident că ni s-a întâmplat să ne întrebăm, când ne uităm la o staţie de bază, ‘Oare ne afectează antenele?’ sau când navigăm cu un telefon şi vedem că se încălzeşte. Din punctul meu de vedere, cred că atenţia trebuie să fie mai mult către device-ul pe care îl folosim lângă noi, către telefonul care se încălzeşte, pentru că acel telefon care se încălzeşte înseamnă că nu are semnalul suficient de bun şi trebuie să crească puterea telefonului pentru a avea semnal şi pentru a păstra conexiunea. Autoritatea a pus de vreo 7 – 8 ani la dispoziţia utilizatorului o platformă inteligentă prin care, cu 200 de senzori ficşi amplasaţi în toată ţara, măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic. Este normal să fie aceste temeri. De asta am şi venit în sprijinul utilizatorului final pentru a-i oferi informaţiile corecte. În acea platformă vedeţi şi diferenţa în timp a intensităţii câmpului electromagnetic şi, în plus, avem de peste 10 ani mai mult de 10.000 de măsurători făcute cu echipamente mobile”, a mai spus Cristin Popa.

Marți, a avut loc la cea de-a cincea ediţie a Forumului România Digitală.