Caviarul românesc, marfă de lux pentru SUA și Dubai

Publicat: 19 ian. 2024, 21:50, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
Caviarul românesc, marfă de lux pentru SUA și Dubai

Caviarul românesc este la mare căutare pe piața internațională, mai ales că Rusia nu mai exportă „aurul negru” din cauza sancțiunilor impuse în contextul războiului din Ucraina.

Caviarul autohton ajunge până în Statele Unite, Singapore sau Dubai, iar cel mai ieftin se vinde cu 700 de euro kilogramul.

Prețul este, însă, și de câteva ori mai mare la caviarul bio. Așa de exemplu, icrele negre produse de un hibrid de morun crescut într-o fermă de la Tulcea costă cel puțin 1.500 de euro kilogramul. Tot aici se recoltează și caviarul alb.

 „De la noi almas pleacă cu 3.000 de euro, către un revânzător, acesta fiind un preț en-gross, iar clientul meu vinde către un restaurant cu trei stele Michelin din Londra cu peste douăzeci de mii de lire”, spune Marilena Maereanu, proprietarul unei firme de sturioni.

La rândul lui, Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică, afirmă că peste 70-80% din producția de caviar din România ajunge la export. „Doar 6-7 ferme din România au ajuns la maturitatea necesară în care să poată să producă și caviar”.

Pe măsură ce vor mai ajunge la maturitate și sturionii din alte ferme, în următorii ani, producția se va mări semnificativ, potrivit Știrile ProTv. În România, caviarul provine legal doar din acvacultură, deoarece pescuitul la sturioni este interzis pe termen nelimitat, din 2021.