Caz: „Structura” medicamentului interzis depistat la vedeta patinajului rus, Kamila Valieva

Publicat: 11 feb. 2022, 21:00, de Puterea.ro, în SPORT , ? cititori
Caz: „Structura” medicamentului interzis depistat la vedeta patinajului rus, Kamila Valieva

Cazul patinatoarei ruse Kamila Valieva, medaliată cu aur la patinaj artistic și depistată pozitiv la Jocurile Olimpice de la Beijing a făcut deja înconjurul lumii. Multe dintre întrebările de pe rețelele sociale, legate de acest caz, se referă la trimetazidină.

Acesta este medicamentul interzis depistat la patinatoarea din Rusia. Kamila, 15, ani a fost testată pozitiv la sfârșitul anului trecut, la naționalele din Rusia de la Sankt Petersburg, de către agenția rusă antidoping, dar rezultatul a fost dat abia pe 8 februarie anul acesta.

Ce este trimetazidina?

Trimetazidina, cunoscută sub numele de TMZ, este un medicament care este utilizat pentru a trata angina pectorală și alte afecțiuni legate de inimă. Acesta acționează prin creșterea fluxului sanguin către inimă și prin limitarea oscilațiilor bruște ale tensiunii arteriale. Medicamentul nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite.

Dacă practicați un sport care necesită un efort ridicat, în care folosiți multă energie și vă supuneți inima la un stres semnificativ, cu siguranță ar putea, teoretic, să vă ajute inima să funcționeze mai bine”, a declarat Dr. Kelly Johnson-Arbor, medic specialist în toxicologie medicală la Spitalul Universitar MedStar Georgetown.

De ce este interzisă substanța în sport?

Ea se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2014. În prezent, este catalogată drept „modulator hormonal și metabolic”, ceea ce înseamnă că este ilegal pentru sportivi să o folosească atât în competiție, cât și în afara acesteia.

Se crede că TMZ poate îmbunătăți eficiența fizică, în special în cazul sporturilor de anduranță, deși părerile variază în ceea ce privește durabilitatea efectului ei.