Cazul Fondului de Contragarantare sau cum se descurcă băieții deștepți pe spatele lui Ciolacu

Publicat: 03 oct. 2023, 21:27, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
Cazul Fondului de Contragarantare sau cum se descurcă băieții deștepți pe spatele lui Ciolacu

Fondul Român de Contragarantare (FRC) este cel mai bun exemplu de sinecură politică: din cei 32 de angajați, 11 sunt directori și directorași!

Fondul Român de Contragarantare (FRC) este de departe cea mai bănoasă sinecură politică. Altfel, cum ne-am explica faptul că instituția din subordinea Ministerului Finanțelor are, potrivit ultimelor date oficiale, 32 de angajați și o conducere asigurată, Atenție!,  de 11 directori și șefi de serviciu, respectiv:

Direcția IT – un director și un subordonat;

Direcția Managementul Riscului – un director și un subordonat;

Direcția Juridică – un director, un șef serviciu și 3 subordonați;

Direcția Economică – un director, un șef serviciu și 3 subordonați;

Direcția Contragarantare – un director, 3 șefi serviciu și 5 subordonați;

Direcția Guvernanță – un director și 3 subordonați;

Audit – șef serviciu, fără niciun subordonat;

În plus, pe lângă aceste posturi de șefi se regăsesc și 7 membri ai Consiliului de Supraveghere și 3 membri de directorat.

Cu un șef al Consiliului de Supraveghere care câștigă lunar 12.000 de lei și alți șase colegi cu indemnizații de 8.000 de lei, plus membrii directoratului care primesc zeci de mii de lei pe lună, statul cheltuie aproximativ 21.000 de euro lunar doar pentru salariile și indemnizațiile celor 10 membri ai conducerii FRC.

Consiliul este condus în prezent de către Cristian Socol, autorul celebrei strategii „wage-led growth” din programul economic al lui Liviu Dragnea. A fost prezentat în 2014 ca făcând parte din „familia” mai extinsă a lui Viorel Hrebenciuc, fost lider PSD și condamnat la închisoare pentru obținerea de foloase necuvenite.

Viziunea sa economică e simplă și nu diferă mult de modelul de economie adoptat în ultimii ani ai lui Fidel Castro în Cuba: wageledgrowth – adică, pe înțelesul oricui, statul se împrumută și aruncă în economie banii împrumutați pentru consum, consum care asigură creșterea. Problema acestui model constă în faptul că el funcționează parțial numai dacă se consumă din producția internă + limita lui: nu poți arunca cu bani la infinit.

Socol și apropiații săi au mai avut, însă, o tentativă de a mări lefurile sinecurilor politice. În martie 2023, președintele Consiliului de Supraveghere, împreună cu membrii CS, majoritatea fiind oameni din PSD – Alexandru Petrescu, în prezent președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Eduard Milke, directorul de cabinet al ministrului Câciu, Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației, au făcut o ședință de Consiliu de Supraveghere în care au propus mărirea lefurilor la angajații FRC cu 12%. Lucrul acesta se întâmpla în timp ce România anunța că există o gaură de miliarde de euro în bugetul țării.

Farmache Stere (70 de ani), în prezent președinte al directoratului și bineînțeles unul dintre oamenii apropiați lui Socol, încasează atât pensie specială, cât și indemnizație de la FRC de aproximativ 25.000 lei/lună, scrie psnews.ro