CCR analizează acuzațiile lui George Simion privind fraudarea alegerilor

Publicat: 21 mai 2025, 06:12, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
CCR analizează acuzațiile lui George Simion privind fraudarea alegerilor

Curtea Constituţională a României (CCR) se reuneşte azi în şedinţă pentru a analiza o contestaţie referitoare la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 18 mai. Potrivit anunţului oficial, sesizarea a fost depusă luni, 19 mai, iar soluţionarea acesteia trebuie făcută înainte de validarea rezultatelor finale.

În paralel, liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a anunţat că a depus o cerere de anulare a scrutinului la Curtea Constituţională, însoţită de dovezile care, în opinia sa, justifică acest demers. Potrivit calendarului oficial, validarea rezultatelor de către CCR ar urma să aibă loc joi.

Rezultatele oficiale: Nicuşor Dan, preşedinte ales

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat marţi procesul-verbal privind rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin. Conform acestuia, candidatul independent Nicuşor Dan a obţinut 6.168.642 de voturi valabil exprimate, în timp ce George Simion a fost votat de 5.339.053 de alegători.

Contestarea rezultatului vine după ce CCR a anunţat că o sesizare privind scrutinul a fost înregistrată în data de 19 mai.

Acuzaţiile formulate de George Simion

Într-o declaraţie făcută marţi seară, George Simion a afirmat că alegerile ar fi fost viciate de fapte de natură penală şi administrativă, acuzând fraudă electorală sistemică. Liderul AUR susţine că în Republica Moldova s-ar fi cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru „turism electoral” şi „cumpărarea voinţei românilor basarabeni”.

„Pentru că au fost folosite resurse administrative ale unui alt stat ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai. Niciun calcul nu poate demonstra că peste 11,5 milioane de români au fost la vot”, a declarat Simion.

Acesta a invocat şi presupuse ingerinţe străine în procesul electoral, afirmând că observatori internaţionali ar fi remarcat implicarea autorităţilor din Republica Moldova şi Franţa. Totodată, a făcut referire la declaraţii ale fondatorului Telegram, Pavel Durov, care ar fi susţinut că guvernul francez a cerut cenzurarea unor canale asociate cu AUR.

Ce prevede legea privind anularea alegerilor

Potrivit legislaţiei în vigoare, Curtea Constituţională poate anula alegerile prezidenţiale dacă se constată că votarea sau stabilirea rezultatelor s-a făcut prin fraudă de natură să influenţeze rezultatul final sau ordinea candidaţilor calificaţi în turul doi. În această eventualitate, CCR dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării.

Cererile de anulare pot fi depuse de partide, alianţe sau candidaţi în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării. Solicitările trebuie motivate şi însoţite de dovezi clare.

Conform procedurii, CCR validează rezultatul alegerilor şi asigură publicarea acestuia în mass-media şi în Monitorul Oficial. Actul de validare este emis în trei exemplare: unul rămâne la Curte, unul este transmis Parlamentului pentru depunerea jurământului de către preşedinte, iar al treilea îi este înmânat preşedintelui ales.