CDC: Intoxicațiile cu melatonină la copii au crescut cu 530% în ultimii zece ani!

Publicat: 07 iun. 2022, 14:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
CDC: Intoxicațiile cu melatonină la copii au crescut cu 530% în ultimii zece ani!

În ultimii ani, a crescut consumul de suplimente pe bază de melatonină pentru combaterea insomniei. În timpul pandemiei, unele persoane au suferit de insomnie și și-au îndreptat atenția spre suplimentele cu melatonină. Afectați de insomnie, mai ales în perioadele de izolare, au fost și copii, transmite Futura sante.

Melatonina este conercializată  sub diferite  forme: comprimate, picături, bomboane gelificate etc. Potrivit Center of Diseases Control (CDC), în ultimii zece ani, mai ales în ultimii doi, a crescut consumul de melatonină cu peste 500% în cazul copiilor,

Anul 2012: au fost monitorizate 8.337 de cazuri de ingerare pediatrică (copii sub 19 ani) de melatonină. Anul 2021: 52.563 de cazuri de ingerare de melatonină. Rezultatul: o creștere cu 530%.

În zece ani, un total de 260.435 de copii au ingerat melatonină și au primit îngrijiri în centre specializate americane, ceea ce reprezintă peste 2% din totalul ingerărilor pediatrice tratate în aceeași perioadă. Aceste ingerări privesc aproape în totalitate copii sub 5 ani, sunt involuntare și au avut loc la domiciliu. Din cele aproximativ 260.000 de ingerări de melatonină de către copii, circa 27.000 au prezentat simptome gastro-intestinale, cardiovasculare sau neurologice, care au impus spitalizare, din care 1% chiar în secții de terapie intensivă. În zece ani de monitorizare, doi copii – bebeluși de 3 și respectiv 13 luni – au decedat ca urmare a excesului de melatonină.

Suplimentale alimentare nu sunt supuse acelorași controle ca produsele pentru sănătate. În acest sens, CDC subliniază, citând un studiu canadian, că informațiile afișate pe etichetele acestor suplimente nu corespund întotdeauna cu compozițiile reale ale produselor: 71% dintre produsele analizate în Canada aveau o compoziție diferită de cea prezentată în prospecte.

Studiul canadian prezintă suplimentele alimentare sub formă de gumă gelificată, care este mai atractivă pentru copii și mai ușor de ingerat. De asemenea, prezintă serotonina, un subprodus ale melatoninei, care poate avea consecințe clinice la copii.

Pentru a evita problemele, CDC recomandă ca suplimentele alimentare să fie folosite întocmai ca medicamentele, adică ținând seama de sfatul doctorului.