Ce a făcut Vasile Dîncu în Republica Moldova

Vasile Dîncu, șeful MApN, s-a aflat în vizită oficială la Chișinău.  Sâmbătă s-a întâlnit cu premierul Natalia Gavrilița, cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, și cu omologul său, Anatolie Nosatîi.

Vizita oficială a lui Vasile Dîncu la Chișinău a continuat și duminică, când ministrul a vizitat Agenția pentru Știință și Memorie Militară și Muzeul Militar din capitala Republicii Moldova.

Potrivit MApN, cu ocazia discuției cu prim-ministrul Republicii Moldova, „a fost analizat stadiul cooperării bilaterale, precum și în context regional și al instituțiilor internaționale”.

Putem afirma că stadiul cooperării dintre țările noastre este la cel mai înalt nivel din istoria relațiilor bilaterale, ceea ce creează premise dintre cele mai favorabile inclusiv pentru dezvoltarea colaborării dintre armatele noastre, în multiple domenii – instruire și exerciții comune, învățământ militar, asistență în domeniul planificării militare și dezvoltării de capabilități”, a declarat Vasile Dîncu.

MApN menționează că a avut loc și un schimb de opinii despre situația de securitate din zonă, „în context fiind evidenţiate acţiunile întreprinse de ambele țări pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, precum și criza energetică generată de Rusia”.

Un lucru foarte clar

Aş vrea să punctez un lucru foarte clar: Vestul, NATO nu caută o confruntare cu Federația Rusă. Ce dorim să transmitem este că există principii și valori de la care nu ne abatem. Susținem fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independența Ucrainei şi, sub nicio formă, nu recunoaștem aşa-zisele referendumuri în regiunile ocupate”, a spus ministrul Apărării.

„Guvernele țărilor noastre au condamnat ferm acțiunile barbare ale armatei ruse şi ne-am implicat cu toate puterile în a sprijini umanitar țara vecină agresată, prin gestionarea unui număr extrem de mare de refugiați. Vreau să felicit autoritățile Republicii Moldova pentru exemplul de solidaritate şi umanitate fără precedent demonstrat în toată această perioadă”, a adăugat el.

Vasile Dîncu a apreciat, printre altele, că „războiul din Ucraina a declanșat crize multiple și a evidențiat rolul parlamentelor celor două țări în crearea cadrului legislativ pentru consolidarea rezilienței, în special în domeniul energetic”.

„Nu mai este o noutate pentru nimeni că Federația Rusă folosește energia ca pe un element de șantaj. De aceea, din punct de vedere al securității energetice, fiecare dintre țările noastre trebuie să facă mai mult, să creștem reziliența în acest domeniu vital pentru securitatea națională. România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de această criză energetică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul militar

În cadrul întrevederii oficiale dintre miniștrii apărării din cele două state, Vasile Dîncu și Anatolie Nosatîi, au fost discutate stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul militar și situaţia de securitate regională, a precizat MApN.

Totodată, au fost analizate stadiul implementării proiectelor comune şi priorităţile de cooperare, îndeosebi în contextul desfășurării celei de-a VII-a reuniuni a Comisiei militare mixte România-Republica Moldova, care a avut loc la Chișinău între 14 și 16 septembrie. De asemenea, a fost menționată importanța instruirii în comun pentru creșterea interoperabilității între cele două armate, exercițiile recente «SCUTUL DE FOC», care a avut loc în Republica Moldova, și «CETATEA», desfășurat în România, fiind cele mai bune exemple”, se arată în comunicatul MApN.

România, contributor activ la Pachetul NATO

A fost reiterată susținerea deplină a României pentru avansarea traseului european al Republicii Moldova, dezvoltarea relaţiilor cu structurile euroatlantice, pentru participarea în cadrul misiunilor ONU și la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), a cărei președinție rotativă va fi preluată de România în anul 2023.

Mă bucur că munca şi determinarea dumneavoastră, dublate de sprijinul nostru și al comunității statelor europene democratice, au adus Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Un mare pas spre bunăstare şi prosperitate. Astăzi suntem din nou împreună, în acest efort al Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene. Suntem determinați şi încrezători să continuăm împreună. Istoria noastră atât de complicată şi tragică ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită”, a mai spus Vasile Dîncu.

Cei doi miniștri au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.

România este un contributor activ la Pachetul NATO pentru consolidarea capacității de apărare dedicat Republicii Moldova și vom menține același caracter constant al coordonării la nivel de experți, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor. Am agreat să eficientizăm colaborarea pe mai multe segmente din domeniul apărării și securității, cum ar fi învățământul militar. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova, în conformitate cu obiectivele pe care vi le-ați propus”, a concluzionat ministrul Vasile Dîncu.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...