Ce ar putea exista sub Polul Sud al Planetei Marte

Sub polul sudic a planetei Marte s-ar putea afla mult mai multă apă lichidă decât credeau anterior cercetătorii sau ar putea avea loc alte fenomene pe care aceștia nu le înțeleg pe deplin deocamdată.

Potrivit  Live Science, în 2018 oamenii de știință care au analizat datele obținute cu ajutorul radarului de nava europeană Mars Express au anunțat că au găsit dovezi privind un lac major aflat sub regiunea polară sudică a Planetei Roșii. Lacul pare să aibă un diametru de 19 kilometri și se află la 1,6 kilometri sub suprafața uscată și rece a lui Marte, au anunțat cercetătorii la momentul respectiv.

Același nucleu de oameni de știință au mers mai departe pe pistă, folosind același instrument al Mars Express – Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding, sau MARSIS, pe scurt – pentru a studia subteranul marțian într-o zonă mai largă din jurul aparentului lac.

Date analizate mai profund

Munca lor a descoperit dovezi pentru alte trei lacuri subterane, fiecare dintre acestea având un diametru de 10 kilometri, potrivit unui studiu de anul trecut. Acum, o echipă diferită de cercetători a analizat și mai în amănunțime datele.

Doctorandul Aditya Khuller de la Arizona State University și Jeffrey Plaut de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA și unul dintre investigatorii principali ai misiunii Mars Express, au analizat 44.000 de observații făcute de MARSIS în regiunea polului sud marțian de-a lungul a 15 ani. Ca o notă specilă, MARSIS a fost construit de Agenția Spațială Italiană și JPL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...