Comisia Europeană ar putea oferi finanțări pentru reducerea emisiilor CO2 pentru 14 județe din România, în loc de 6

România ar putea beneficia de o majorare a fondurilor alocate de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Just Transition Fund” (JTF) , Programul Operațional Tranziție Justă, de reducere a amprentei de carbon prin dezvoltarea unor capacități industriale cu efect de reducere a emisiilor de CO2.

Un alt obiectiv al acestui program este reducerea decalajului dintre județele dezvoltate din punct de vedere economic și județele care s-au confruntat cu o cădere economică din cauza închiderii unor activități de producție industrială bazate pe tehnologii poluante.

Ar putea fi incluse în program județele Maramureș, Caraș-Severin, Alba, Brașov, Harghita, Vâlcea, Sibiu și Mehedinți

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Comisia Europeană este pe punctul de a aproba majorarea fondurilor alocate țării noastre, pe lângă cele 6 județe selectate în anul 2020, Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, în prezent fiind purtate negocieri pentru extinderea programului în alte 8 județe: „Anexa D a Raportului de Țară 2020, a identificat 6 județe din România: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, care trebuie sprijinite la nivel economic și social și mai ales în procesul de reducere semnificativă a emisiilor cu efect de seră (65% din emisiile de GES din România provenind din industria minieră și producție).

Romania a identificat si alte zone cu aspecte problematice similare, pentru care se află în proces de negociere cu Comisia Europeană privind posibilitatea finanțării prin intermediul FTJ (județele Maramureș, Caraș-Severin, Alba, Brașov, Harghita, Vâlcea, Sibiu, Mehedinți)”, se spune în „Sinteza Programului Operațional Tranziție Justă”, postată pe site-ul ministerului.

Programul Operațional pentru Tranziție Justă, una din componentele Pactului Ecologic „Green Deal”

În decembrie 2019, Comisia Europeană a adoptat „European Green Deal” (Pactul Ecologic European) în cadrul căruia care a fost lansat și „Mecanismul pentru o Tranziție Justă”, prin care sunt oferite finanțări unor zone care au fost puternic industrializate în domenii dependente de combustibilii fosili, care emiteau gaze cu efect de seră și care au suportat o cădere economică în ultimele decenii.

Acestor zone li se alocă fonduri pentru investiții care să le aducă la nivelul zonelor neafectate economic de regresul unor activități industriale.

Fiecare județ primește o finanțare de aproximativ 500 de milioane de euro

În varianta „Mecanismului pentru o Tranziție Justă” care se adresează primelor de 6 județe care îndeplinesc condiția de a fi fost puternic industrializate, cu capacități de producție poluante, care generau emisii CO2, (Galațiul, Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova și Mureș), finanțarea europeană este de 2,239 miliarde euro, la aceasta adăugându-se cofinanţarea naţională de 301 milioane de euro.

Practic, fiecare dintre județele selectate va primi o finanțare de aproximativ 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte care se înscriu în politica „Green Deal” a UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...