Ce ar trebui să facă autoritățile pentru a încetini pandemia de coronavirus: recomandările lui Alexandru Rafila

Social-democratul Alexandru Rafila consideră că în paralel cu vaccinarea personalului medical din țară, România ar trebui să înceapă vaccinarea și a persoanelor din categoriile vulnerabile. Rafila este de părere că dacă acest lucru se va întâmpla cât mai curând, după vaccinarea a 4 milioane de oameni, s-ar putea constata o încetinire a pandemiei.

„Două lucruri trebuie crescute: aprovizionarea cu vaccin – trebuie să ajungem la circa 300.000 de doze pe săptămână în ceea ce privește livrările de vaccin – și tot același număr de persoane ar trebui vaccinate săptămânal. Evident, nu numai din rândul personalului medical, ci și din rândul categoriilor vulnerabile pentru că acest contract de 10 milioane de doze, încheiat cu compania Pfizer, se întinde pe durata a nouă luni și un calcul simplu arată că, în fiecare lună, circa 1,2 milioane de doze vor fi livrate și evident, ele vor trebui să fie și administrate în aceeași proporție. Având în vedere că se vor face două administrări pentru fiecare persoană, înseamnă că până în luna septembrie, doar cu acest vaccin ar trebui vaccinate circa 5 milioane de persoane.

Dacă între timp va fi și un alt vaccin autorizat, de exemplu, vaccinul de la AstraZeneca, care e ceva mai ușor de manipulat și e păstrat, atunci s-ar putea ca și medicii de familie să fie cooptați și populația care nu este într-o categorie vulnerabilă să fie vaccinată”, a declarat Alexandru Rafila, la B1TV.

Rafila, recomandări pentru îmbunătățirea modului în care se fac programări pentru vaccin

Alexandru Rafila a mai vorbit și despre îmbunătățirea modului în care se face programarea pentru vaccinare, mai ales în mediul rural, acolo unde oamenii nu au acces la internet. El spune că este important să reușească și România să vaccineze 35.000-40.000 de persoane pe zi.

” Se vor deschide, în mod evident, centre suplimentare de vaccinare. Cred că, în foarte scurt timp, în paralel cu personalul medical trebuie începută și vaccinarea categoriilor vulnerabile. Adică să nu așteptăm să terminăm întâi cu personalul medical și să trecem la categoriile vulnerabile, ci să începem simultan vaccinarea. Cred că ar mai trebui puțin lucrat la programare pentru că este oarecum complicat, sunt mulți oameni în mediul rural, care nu au acces la internet, la instrumente digitale și atunci acolo trebuie o programare mult mai rapidă și tradițională, prin intermediul medicului de familie.

Dacă vom vaccina din categoriile la risc, circa 3-4 milioane de persoane, atunci o să vedem și o încetinire și ceea ce este mai important, nu numai o încetinire, ci și o protecție a acestor oameni care se adresează de obicei pentru îngrijiri spitalicești. Dacă noi reușim să protejăm persoanele care sunt la risc de complicațiile care pot apărea în timpul bolii, atunci și sistemul de sănătate va fi degrevat și va putea să începe să lucreze și pentru alte categorii de pacienți care acum sunt oarecum marginalizați”, a mai declarat Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...

Carne din plastic la un supermarket din București

După celebrul hamburger cu carne de plastic de laMcDonald’s, a apărut acum și carne din plastic la caserolă. Un bucătar de meserie și-a dat...