Ce au aflat francezii despre iodura de potasiu în aceste zile

După ce armata rușilor au sub control cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, și în Franța a revenit în actualitate subiectul pastila de iod, motiv pntru care francezilor li s-au actualizat informațiile despre acest subiect.

Iodul stabil nu protejează de ate elemente radioactive

În cazul unei expuneri radioactive, iodul radioactiv prezent în aer poate fi inhalat. El se fixează în glanda tiroidă și astfel în timp crește riscul de cancer al tiroidei. Glanda tiroidă este poziționată la baza gâtului și este un organ cheie, care asigură reglarea hormonală a organismului. În cazul expunerii radioactive, este posibil să se administrează iod stabil pentru a satura tiroida și a o împiedica să mai absoarbă iod radioactiv.

Numărul comprimatelor și concentrația este diferită în funcție de vârstă.  Ele sunt indicate în special tinerilor, copiilor mici, femeilor însărcinate. Durata de protecție a iodului stabil este de 24 de ore. Atenție, iodul stabil nu ne protejează contra altor elemente radioactive, ca cesium 134 sau cesium 137.

În Franța, distribuția iodului stabil este reglementată. În aceste zile, persoanele rezidente sau care lucrează în proximitate (cel puțin 20 de kilometri) în jurul uneia din cele 19 centrale nucleare, sunt invitate periodic să-și procure comprimate de iod stabil din farmacii pentru a le păstra la domiciliu. Companiile și instituțiile din perimetru dispun de stocuri.

Stocuri suficiente

În caz de accident nuclear, luarea de iod stabil trebuie să se facă în cel mai scurt timp, ideal cu o oră înainte de expunere. Aceasta este anunțată populației prin intermediul prefectului, în funcție de locul de rezidennță și în raport cu centrala nucleară afectată.

Farmaciile din apropierea centralelor dispun de stocuri de iod stabil, în timp ce celelalte farmaii nu au asemenea provizii. Așadar, este inutil să mergi la farmacia de cartier ca să cumperi iod stabil.În schimb, guvernul dispune de stocuri suficiente pentru a proteja toată populația.

Institutul pentru radioprotecție și siguranță nucleară (IRSN) a publicat o notă în data de 2 martie a.c. în care precizează că acest medicament comportă și efecte nedorite, care nu sunt neglijabile asupra tiroidei și inimii. Balanța beneficiu-risc nu este favorabilă decât în caz de pericol dovedit de expunere.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ana Birchall a demisionat de la Nuclearelectrica! Ce a supărat-o

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a rezistat la Nuclearelectrica doi ani și două luni. Azi și-a anunțat plecarea. Ana Birchall a anunțat că...

România va elibera vize Schengen pentru cetățenii ruși

România va începe pentru prima dată să elibereze vize Schengen pentru cetățenii ruși începând cu data de 31 martie. Cererea poate fi înaintată la...