Ce au ascuns criminaliştii în cazul Ferma Dacilor? Cum a fost identificat micuţul Petru-EXCLUSIV

Publicat: 08 ian. 2024, 17:15, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce au ascuns criminaliştii în cazul Ferma Dacilor? Cum a fost identificat micuţul Petru-EXCLUSIV

După incendiul devastator în urma căruia au pierit opt persoane, dintre care trei minori, oficialii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au dezvăluit presei că până în data de 29 decembrie 2023 nu reuşiseră să identifice cel de-al optulea cadavru.

Cauza: găsiseră doar câteva fragmente de os carbonizate care au fost trimise pentru expertiză genetică la Bucureşti, dar care nu mai puteau fi analizate. În condiţiile în care resturile a şase cadavre fuseseră identificate pe baza probelor AND prelevate de la rude, criminaliştii nu aveau certitudinea dacă respectivele fragmente osoase aparţineau lui Luca sau Petru, cei doi copiii minori ai lui Lucian Ene, carbonizaţi în incendiul de la Ferma Dacilor.

Faptul că anchetatorii n-au putut identifica resturile unor fragmente osoase carbonizate ridicate de la faţa locului este dezvăluit în procesul verbal de intervenţie din data de 28 decembrie 2023.

“Ene Petru (11 ani) sau Ene Luca (16 ani) – la momentul întocmirii procesului verbal de intervenţie nu a fost stabilit în baza probelor ADN care dintre cei doi este identificat. La momentul întocmirii procesului verbal de intervenţie, unul dintre copiii familiei Ene nu a fost identificat, găsindu-se doar fragmente osoase, acestea fiind în curs de identificare în baza ADN”, se menţionează în procesul verbal de intervenţie semnat de inspectorul şef ISU, colonelul Nicolae Todoroiu şi de comisarul şef.


ADN-ul probelor ridicate de la Ferma Dacilor era compromis

Din această cauză, pe 29 decembrie 2023, deoarece aveau mari dificultăţi în a distinge dacă fragmentele găsite cu o zi înainte pot fi bucăţi din cadavrul unei persoane sau resturi de obiecte carbonizate, criminaliştii au trimis probele colectate pentru a fi expertizate genetic la Institutul Naţional de Criminalistică al IGPR, în vederea stabilirii identităţii cadavrelor despre care se presupunea că ar putea aparţine minorilor Petru Ene şi Luca Ene.

În mod surprinzător, sâmbătă, 6 ianuarie, criminaliştii au comunicat public faptul că în urma expertizării fragmentelor carbonizate prelevate au stabilit că acestea ar fi de natură umană şi ar aparţine lui Petru, mezinul familiei Ene.

Informaţia, extrem de surprinzătoare, a fost trecută cu vederea de către mass-media, în condiţiile în care se ridică două întrebări.
Prima întrebare: cum s-a reuşit identificarea micuţului Petru într-un timp record (doar 7 zile) pe baza unor probe osoase despre care iniţial s-a spus că sunt compromise genetic pentru a se mai putea extrage ADN din ele?
A doua întrebare: Dacă în acest caz s-a reuşit performanţa de a extrage ADN din nişte fragmente carbonizate, care nu puteau sugera dacă sunt fragmente de oase umane sau resturi de obiecte şi lemn carbonizat, cum explică criminaliştii că în dosarul Caracal nu s-a putut extrage ADN din nişte fragmente osoase aflate într-o stare mult mai bună?

Ce au ascuns anchetatorii în privinţa identificării mezinului familiei Ene

Investigând cum a fost posibil ca anchetatorii să comunice într-un timp record că fragmentele respective i-ar fi aparţinut lui Petru, jurnaliştii cotidianului Puterea au aflat că de fapt identificarea mezinului familiei Ene a fost posibilă pe baza analizării unor obiecte personale ale micuţului, ridicate de poliţişti, în data de 30 decembrie, de la domiciliul familie Ene şi nicidecum nu din probele carbonizate ridicate de la Ferma Dacilor.

Astfel, rude ale familiei Ene ne-au dezvăluit că la patru zile după tragedie, criminaliştii au ridicat un rucsac, un tricou, o pereche de adidaşi care i-au aparţinut lui Petru, dar şi un dinţişor pe care acesta şi-l scosese recent şi îl păstra ca amintire.

Ca atare, identificarea lui Petru nu s-a făcut – aşa cum au spus anchetatorii – pe baza analizării fragmentelor carbonizate ridicate din ruinele Fermei Dacilor, ci pe baza obiectelor personale şi a dintelui care i-au aparţinut micuţului Petru.

De ce anchetatorii nu au făcut însă public acest aspect?

Pentru a lămuri de ce au ascuns anchetatorii aspectele menţionate, am încercat să contactăm oficialii Institutului Naţional de Criminalistică. Doar că la numerele de telefon al respectivei instituţii nu a răspuns nimeni, în ciuda insistenţelor noastre.

Ca atare, am apelat la purtătorul de cuvânt al IGPR, comisar-șef de poliție Octavian Dan, căruia i-am solicitat, conform legislaţiei privind accesul la informaţiile de interes public, să lămurească de ce criminalişti au ascuns faptul că au ridicat de la domiciliul familiei Ene anumite obiecte care să facă posibilă identificarea micuţului Petru. Deşi de la momentul solicitării noastre au trecut ore bune, oficialul IGPR nu a revenit cu un răspuns până la această oră.

Luca şi Petru, înmormântaţi împreună cu tatăl lor, în cripta familiei

Cel mai probabil, abia în cursul zilei de astăzi, cadavrele lui Lucian Ene şi a fiilor său, Luca şi Petru urmează a fi ridicate de familie de la Serviciul de Medicină Legală Prahova. Din informaţiile noatre, cei trei vor fi înhumaţi împreună zilele următoare, într-un cimitir de lângă Bucureşti, acolo unde se află înmormântat şi tatăl lui Lucian. Până atunci, trupurile celor trei urmează a fi depuse la o biserică din Capitală.
Vom reveni.