CE cere statelor membre să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90%, până în 2040

Publicat: 06 feb. 2024, 16:23, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
CE cere statelor membre să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90%, până în 2040

Comisia Europeană vrea ca țările membre să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, o ţintă care va pune la grea încercare efortul de continuare a combaterii schimbărilor climatice înainte de alegerile europarlamentare.

Marți, Comisia Europeană a recomandat, atingerea unui ținte vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90%, raportat la nivelurile din 1990.

Pentru 2040, CE îşi propune să menţină ţările UE pe o traiectorie între actualele obiective climatice din 2030 şi obiectivul pe termen lung referitor la neutralitatea emisiilor în 2050.

Noul plan al UE trebuie să aibă și sprijinul opiniei publice şi al industriilor europene, în contextul protestelor fermierilor din întreaga Europă, dar și al criticilor legat de anumite legi UE din domeniul protejării mediului.

„Pentru a putea continua Green Deal-ul european în deceniul de până în 2040, va fi necesară o atenţie suplimentară acordată condiţiilor care vor permite firmelor şi cetăţenilor să stăpânească tranziţia”, se arată într-o variantă preliminară a planului UE.

Propunerea de marţi a Executivului comunitar va demara dezbaterile politice referitoare la ţinta pentru 2040, care vor cădea în sarcina noii Comisii ce va fi creată după alegerile din iunie. Practic, aceasta va fi cea care va face o propunere legală finală.

Noua agenda climatică a Europei începe să afecteze sectoare sensibile, precum agricultura, dar şi industriile tradiţionale confruntate cu o competiţie acerbă din China.

Industrii afectate

În varianta preliminară, sectorul agricol trebuie să îşi reducă emisiile non-CO2 cu 30% până în 2040, faţă de nivelul din 2015. Cum este vorba de un sector delicat din punct de vedere politic, este foarte probabil ca agricultura să fie lăsată în pace.

Un al doilea document UE, ce urmează să fie publicat tot marţi, va prezenta planuri pentru captarea şi stocarea a milioane de tone de emisii de CO2 până în 2050.

Obiectivul fixat pentru 2040 va transforma mixul energetic al Europei. Astfel, producţia de electricitate în termocentrale pe cărbune va fi eliminată, în timp ce consumul total de combustibili fosili va fi redus cu 80%, urmând să fie înlocuit cu regenerabile şi energie nucleară.