Ce contracte grele a obținut Ovidiu Tender după ce a ieșit din închisoare

Publicat: 01 iun. 2023, 07:30, de Cristian Matache, în News , ? cititori
<strong>Ce contracte grele a obținut Ovidiu Tender după ce a ieșit din închisoare</strong>

Din noiembrie 2019 și până azi, firmele lui Ovidiu Tender obținut contracte mari de la OMV Petrom și Romgaz, Prospecțiuni a ieșit din insolvență, afacerile au ajuns pe profit, iar în extern a prins afaceri în Ucraina și Bulgaria.

La jumătatea lunii noiembrie 2019, omul de afaceri Ovidiu Tender ieșea din închisoare după 4 și șase luni de detenție în ca urmare a sentinței în dosarul Carom, în care primise o condamnare de 12 ani și șapte luni.

În perioada cât a stat închis, afacerile sale importante au luat-o la vale: Prospecțiuni a intrat în insolvență, Grup Energetic Tender, Vulcan și Nuclearmontaj au dat faliment, iar averea sa din țară a fost în mare parte sechestrată.

Prospecțiuni a ieșit din insolvență

După ieșirea din închisoare, Tender s-a concentrat mai mult pe Prospecțiuni, furnizor de servicii de prospecțiuni geologice și geofizice. Primele mari contracte obținute au fost în urma unor licitații făcute de OMV Petrom. De exemplu, Prospecțiuni a câștigat un contract de 51,7 milioane de lei pentru servicii de perforare și investigații asociate, la sondele localizate pe uscat și mare ale OMV Petrom. La licitație, compania lui Tender a concurat contra Weatherford Atlas Gip. Un al doilea contract OMV Petrom, de 1,2 milioane de lei, se referă la prestări de servicii de investigații a integrității sondelor OMV Petrom.

În această primăvare, Prospecțiuni a ieșit din insolvență, după 6 ani.

În luna aprilie a acestui an, Prospecțiuni s-a bătut cu Weatherford Atlas Gip la cinci licitații organizate de către Romgaz pentru servicii de perforare și echipare a sondelor de gaze. Toate cele cinci licitații au fost adjudecate de Prospecțiuni iar valoarea totală a contractelor s-a ridicat la 83,4 milioane de lei.

Alte contracte

Serviciile prestate de companie au fost destinate preponderent pieței interne. În afară de OMV Petrom și Romgaz, Prospecțiuni a semnat contract de procesare date seismice cu MOL-Panfora la Blocul EX-6 din vestul țării, lucrări de gravimetrie cu Geo-Eco-Mar, respectiv Talc-Dolomită, pentru servicii de cartare.

Pentru activitatea de carotaj geofizic și perforare sonde au fost încheiate contracte noi, astfel: NIS Petrol SRL, Dacian Petroleum, Salina Târgu Ocna, Serinus Energy, Panfora SRL, Primăria Semlac, Halliburton Energy.

Pe plan extern, au fost încheiate contracte de procesare cu Zakhidnadarservis LLC Ucraina, respectiv operațiuni geofizice la sonde cu Petroceltic 000 Bulgaria.

La un podcast cu Ion Cristoiu, de acum o lună, Ovidiu Tender spunea că se află în discuții cu guvernul din Guineea, pentru 100.000 de hectare de teren agricol.

”Acolo îmi dă terenul în concesiune pe 90 de ani, mă sprijină să cultiv, iar aici… O concesiune care se plătește în fiecare an, o vânzare pe termen.

Orice se poate cultiva, în Africa Centrală, ministrul de externe îmi spunea că face două culturi de porumb pe an fără îngrășământ, a luat un teren agricol bun, bogat în vitamine și substanțele necesare, care îi aduce beneficii”, a spus Tender.

ANAF vinde bunurile lui Tender

La începutul acestui an, opt avioane care au aparţinut lui Tender sunt scoase la vânzare de stat. Au fost fabricate în anii 80 iar cea mai scumpă aeronavă costă 100 de mii de euro. Sunt avioane de de tip McDonnel Douglas, cumpărate de omul de afaceri la vremea când îşi înfinţase o companie aeriană. Aeronavele zburau spre Timişoara şi destinaţii din Italia, dar puteau fi închiriate şi pentru curse charter spre Africa. Șapte dintre aeronave s-au vândut. Sunt cele care au costat câteva mii de euro. Singura aeronavă nevândută, cea de o sută de mii de euro, a fost scoasă din nou la vânzare, dar la prețul de 75.000 de euro. Toate aceste aeronave au fost într-o evidentă stare de deteriorare.