Ce este acela Halloween? Pregătiri pentru „Sărbătoarea tuturor sfinților”

Ziua de 31 octombrie este cunoscută și în România, de ceva timp, ca fiind ziua de „Halloween” sau „Sărbătoarea tuturor sfinților”. O sărbătore de origin celtică, introdusă și în alte țări de imigranții irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. 

Celții credeau că în data de 31 octombrie, de sărbătoarea numită Samhain, spiritele intrau în comunicare cu cei vii și coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face mult zgomot și, astfel, ziceau ei, speriau spiritele rele. În prezent, în unele țări data sărbătorii este 1 noiembrie, dar ceea ce este sigur este că Halloween-ul este sărbătorit cu nerăbdare de americani pe 31 octombrie. Americanii fac cu această ocazie pregătiri mai mari decat de Crăciun sau Paște. Totodată, cu ocazia sărbătorii de Halloween, în America a apărut și s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măști, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome..etc, dar și nelipsiții dovleci scobiți. Nu în ultimul rând, celebrul „colindat” din noaptea de Halloween, sub numele de Trick or Treat este la ordinea zilei în SUA și pretutindeni în lume unde a fost preluat „modelul”.

„Ne dați or nu ne dați” sau…

Trick or Treat este un obicei care derivă din ofrandele oferite în scopul de a obţine bună-voinţa spiritelor rele. Copilaşii îmbrăcaţi ca monştri, demoni, schelete, vrăjitoare, vampiri etc. sunt “îmblânziţi” cu bunătăţi şi opriţi de a la juca feste (tradiţional, cine nu oferă un „treat” va fi pedepsit – astăzi, prin diverse farse, precum aruncarea de ouă crude în uşă). Alți tineri, mai curajoși, merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire și se distrează făcând ocultism și spiritism.

Însă Trick or Treat a existat în alte forme mult înainte ca tradiţia să devină un amuzament. În Anglia medievală, de Ziua Tuturor Sfinţilor, săracii colindau pe la uşile celor mai avuţi cerând mâncare. Li se ofereau plăcinte (denumite “soul cakes”) în schimbul rugăciunilor pentru sufletele celor morţi în familiile respective. Obiceiul era denumit souling (de la „soul”). De asemenea, în Scoţia sau Irlanda secolelor XVIII şi XIX, exista obiceiul ca cei tineri să se costumeze şi să ceară bunătăţi, în schimbul recitării unor cântece (ca şi tradiţia colindatului). 

Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză fiind atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. În anumite țări Halloween-ul este asociat cu ziua de 1 noiembrie, când se sărbătorește Luminația sau Ziua morților, cum este cunoscută în popor.

Semnificații ascunse: Ce e cu dovleacul

Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloween-ului s-a dezvoltat în timp. Deşi cei mai mulţi dintre noi cunoaştem majoritatea simbolurilor ce însoţesc Halloween-ul, puţini dintre noi conştientizăm semnificaţiile lor ascunse şi originea lor păgână. De exemplu, cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători, dovleacul, era transformat în lanternă pentru a lumina sufletele din purgatoriu. La început erau folosiți napii, dar pentru că erau mai greu de modelat, au fost preferaţi dovlecii. Un alt simbol important este costumul. Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.

Pentru noi, ca popor, Halloween-ul este un prilej de joacă și carnaval, pe de o parte, iar pe de altă parte, un motiv de a organiza sau participa la o petrecere dedicată și de a se elibera de problemele cotidiene.

Obiceiuri și superstiții de Halloween

– Nu te uita în urma ta dacă auzi pași în noaptea de Halloween. Superstiția spune că ar putea fi un mort și că îl poți urmă pe cealaltă lume dacă privești spre el.

– O lumânare portocalie aprinsă la miezul nopții de Halloween îți poate aduce noroc dacă o lași aprinsă până la răsărit. Totuși, nu îți recomandăm să faci acest lucru, având în vedere câte neplăceri poate să provoace o lumânare nesupravegheată.

– Dacă auzi trei ciocănituri în ușa, însă nu vezi pe nimeni, înseamnă că o persoană dragă a murit.

– Nu este bine să trântești o ușa de Halloween pentru că oricând poate fi o fantomă pe lângă ea. O vei supăra și te va bântui mereu.

– Dacă vezi o stafie, mergi în jurul ei de nouă ori, doar așa va dispărea.

– Dacă o lumânare se stinge singură în această noapte, înseamnă că spiritele rele sunt prin apropiere.

– Dacă îți ții respirația în timp ce mergi printr-un cimitir, spiritele rele nu vor putea să între în corpul tău.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romgaz, compania statului, ignoră cu bună știință deciziile instanțelor de judecată

La nivelul SNGN ROMGAZ SA Sucursala Târgu Mureș nu au fost respectate deciziile emise atât de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și...

Clotilde închide locurile de joacă din sectorul 1

Primăria Sectorului 1 din București se confruntă cu o situație fără precedent: închiderea locurilor de joacă începând cu 1 aprilie. Decizia drastică vine ca...