Ce este gripa aviară H3N8, detectată pentru prima dată la om

Publicat: 28 apr. 2022, 18:26, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce este gripa aviară H3N8, detectată pentru prima dată la om

China a anunțat că a detectat în premieră un caz de gripă aviară H3N8 la un copil. Acest tip de gripă nu a mai fost descoperit la om.  Gripa aviară H3N8 este cunoscută la păsări, cai, câini și chiar la foci. Dar iată că și la om.

Autoritățile sanitare chineze au anunțat că acest tip de gripă aviară a fost descoperit la un copil în vârstă de patru ani din provincia Henan, din centrul țării. Copilul a avut febră și alte simptome, în special respiratorii. El a fost spitalizat și testat pozitiv la virus, la începutul lunii aprilie.

Familia copilului se ocupă cu creșterea puilor și locuiește într-o zonă în care trăiesc multe rațe sălbatice. Copilul ar fi luat virusul prin contact direct cu una dintre păsări.

Autoritățile chineze au încercat să asigure că este o ”transmite punctuală între specii” și că ”riscul de transmitere la scară mare este scăzut”. În schimb, tot autoritățile au recomandat evitarea contactului cu păsări moarte sau bolnave și consultarea promptă a medicului în caz de febră și alte simptome. Ca și în cazul celorlalte sușe de gripă aviară, simptomele pot fi: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare sau cele ale ”unei boli respiratorii grave”.

Gripa aviară face parte din zooneze, adică virusuri, boli sau bacterii care pot fi transmise de la animal la om și invers. Zoonozele circulă în special între animale din aceeași specie, dar ele pot să evolueze și să afecteze și alte specii, inclusiv oameni. Modul de transmitere a zoonezelor la om este variat: contact direct, apă, sol, consumul de alimente de origine animală contaminate, dejecții…

Gripa rusească

În urmă cu mai mulți ani, cercetătorii au emis ipoteza potrivit căreia H3N8 era responsabil de epidemia numită ”rusească”, din anii 1889 și 1890. Gripa a provocat, la nivel global, aproape un milion de decese. Ea  fost considerată prima pandemie a erei industriale, răspândirea ei fiind explicată prin extinderea transportului pe cale ferată și facilitarea deplasării persoanelor.

H3N8 este unul dintre virusurile (cu H7N7) care se află la originea gripei cabaline și a gripei canine. Virusul se dezvoltă în celule căilor respiratorii superioare ale cailor și se transmite, în principal, sub formă de aerosoli răspândiți prin tuse sau respirație.

Virusul poate fi transmis pe o distanță de aproximativ 50 de metri și poate persista în aer timp de 48 de ore pe diferite suprafețe. El este rezistent la temperaturi ridicate, dar și la cele scăzute.

Un studiu american din 2012 arată că sușa H3N8 ar fi cauza pneumoniilor letale descoperite la 162  de pui de focă, în anul 2011.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, sușele H5N1 și H7N9, detectate în 1997 și, respectiv, în 2013, au fost principalele sușe la originea cazurilor de gripă aviară la oameni.