Ce este stereotaxia, care va fi decontată de CNAS

Publicat: 28 iul. 2023, 21:49, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ce este stereotaxia, care va fi decontată de CNAS

În Planul Național de Combatere și Control al Cancerului este prevăzută decontarea serviciilor de radioterapie avansată – stereotaxia. Dar ce este stereotaxia?

Stereotaxia este un tip de radioterapie de tratament a cancerului în care se administrează doze mari de iradiere, pe o zonă restrânsă, cu mare precizie.

Astfel, este posibilă administrarea unei singure doze de iradiere care este echivalentă cu aproximativ o săptămână de radioterapie externă.

„Caracteristica principală față de radioterapia obișnuită este că are această capacitate de a ținti mai bine volumul, tumora de iradiat, cu o grijă mai mare la ceea ce este pe lângă. E o tehnică de radioterapie obișnuită practic, sună pompos radiochirurgie, stereotaxie, acel bisturiu invizibil al razelor X. Este ne-invaziv, fără anestezie, fără deschiderea pacientului. Nu efectuăm nicio procedură dureroasă pentru pacient”, explică dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, citată de DCnews.

Sunt radiochirurgia stereotaxică (SRS – sterotactic radiosurgery),  tratament  într-o singură ședință la nivel tumoral, localizată cerebral sau vertebral,  și radiotrerapia stereotaxică (SRT – stereotactic radition therapy), constând de obicei în 2 până la 5 ședințe la nivel cerebral, vertebral, pulmonar, prostată etc.

Radiochirurgia și radioterapia stereotaxică se efectuează în ambulatoriu.

Comparativ cu radioterapia obișnuită, în radioterapia stereotaxică nu sunt abordate leziuni cu dimensiuni mai mari de 5 cm. Principalul avantaj al acestei metode este capacitatea de a ținti mai precis tumora, evitând acțiunea asupra organelor din jur.

Acest tip de iradiere pentru tumorile mici, care reduc perioada de tratament, se poate face în centre din Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Craiova.