Ce înseamnă agricultura regenerativă

Agricultura conservativă are foarte multe beneficii pentru fermieri și mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea consumatorilor. Atunci când sunt adaptate nevoilor fiecărei ferme, tehnologiile agricole au potențialul de a crește veniturile fermierilor și de a menține echilibrul în cadrul fermei.  

Tehnologiile de agricultură regenerativă stimulează biodiversitatea solului și materia organică, contribuind la reziliența solurilor, fiind și mai capabile să suporte efectele schimbărilor climatice, precum inundațiile și seceta. Pentru a obține recolte mari și culturi bogate în nutrienți este nevoie de soluri sănătoase. În plus, astfel de practici reduc scurgerea și eroziunea, rezultând o calitate mai bună a apei, atât în fermă, cât și în afara acesteia.

Pe lângă un an secetos de recoltă, provocările geopolitice continuă să afecteze fermierii din România la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele și energia. Pe acest fond, se vorbește tot mai mult de sistemele de certificare a carbonului din sol, care le pot aduce fermierilor și ceva bani în plus.

Pașii pentru obținerea certificatelor

Pentru a beneficia de certificatele de carbon, fermierul se înscrie pe platforma AgreenaCarbon, de exemplu, și își introduce datele privind activitatea desfășurată pe terenurile cultivate din ultimii 5 ani, pentru a-și calcula potențialul de câștig. Ulterior, fermierul își poate planifica strategia de management a câmpului, cu sprijinul consultanților.

După sezonul de recoltare, agricultorul se va autentifica în platformă și va putea raporta datele reale ale câmpurilor, precum consumul efectiv de îngrășăminte și combustibil, cât și metodele de prelucrare a solului.  

Înainte de emiterea certificatelor de CO2, sunt efectuate inspecții suplimentare de către un organism independent de verificare

Numărul de certificate variază pentru fiecare fermă în parte și depinde de o serie de factori, de exemplu, tipul solului, practicile agricole adoptate în fermă. Acestea variază semnificativ de la câmp la câmp, dar, în cele mai multe cazuri, un fermier va primi până la 3 certificate pe hectar. Suma acestora poate varia între 20 și 50 euro per certificat.

Pierderea fertilității solului și a biodiversității reprezintă o amenințare pentru supraviețuirea omenirii. Potrivit oamenilor de știință din cadrul Regeneration International la ritmurile actuale de distrugere a solului (decarbonizarea, eroziunea, desertificarea, poluarea chimică), în următorii 50 de ani nu vom mai avea suficient sol vegetal arabil pentru hrană.

Astfel, practicile agricole conservative nu numai că nu dăunează terenului, ci chiar îl îmbunătățesc considerabil, folosind tehnologii care regenerează și revitalizează solul și mediul, ducând către un sol sănătos, capabil să producă alimente de înaltă calitate, și în cele din urmă, la ferme productive, după cum susțin specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...