Ce înseamnă victoria reformistului Pezeshkian în Iran: ”Vom întinde mâna prieteniei tuturor”

Publicat: 06 iul. 2024, 12:12, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Ce înseamnă victoria reformistului Pezeshkian în Iran: ”Vom întinde mâna prieteniei tuturor”

Alegerile prezidențiale din Iran au fost câștigate de candidatul iranian reformist Masoud Pezeshkian, conform anunțului făcut astăzi de agenția de știri de stat iraniană Press TV. Pezeshkian a învins rivalul său dur, Saeed Jalili, într-un scrutin crucial marcat de tensiuni atât interne, cât și externe.

Cu peste 16,3 milioane de voturi din totalul de 30,5 milioane numărate în turul doi, Pezeshkian a obținut victoria în fața rivalului său ultraconservator, care a adunat peste 13,5 milioane de voturi, conform informațiilor furnizate de Press TV. Prezența la vot a fost de 49,8%, conform sursei citate, care a menționat biroul central al alegerilor ca referință. Alegerile au fost organizate sub auspiciile Ministerului de Interne.

Pezeshkian a fost ales în urma celui de-al doilea tur de scrutin, după ce a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur, depășindu-l pe Jalili. Primul tur a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot pentru o alegere prezidențială din 1979, anul înființării Republicii Islamice, reprezentând o schimbare importantă în peisajul politic.

„Vom întinde mâna prieteniei tuturor. Cu toţii sunt locuitorii acestei ţări. Trebuie să ne folosim de toată lumea pentru progresul ţării. Sunt fraţii noştri. Eu nu aveam nici partid, nici sprijin. Aceşti oameni au venit cu dragoste şi au ajutat, iar eu le mulţumesc”, a spus Massoud Pezeshkian după câștigarea alegerilor.

Masoud Pezeshkian va prelua conducerea unei țări care se confruntă cu izolare internațională crescândă, nemulțumiri interne și o economie aflată în declin. De asemenea, există o perspectivă de conflict direct cu Israel, potrivit analizei CNN. Alegerile anticipate care l-au propulsat pe Pezeshkian la putere au avut loc după moartea președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în luna mai, în regiunea nord-vestică îndepărtată a Iranului, alături de ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian și alți oficiali.

Fost ministru al sănătății în timpul președinției reformiste a lui Mohammad Khatami, Pezeshkian este un chirurg cardiolog și parlamentar cunoscut pentru opoziția sa față de reprimarea protestelor pro-democrație din 2009 și față de violența poliției morale din 2022, după moartea Mahsei Amini. Candidatul a subliniat că își propune să fie un lider pentru toți iranienii.

Cu origini etnice mixte și în vârstă de 69 de ani, Pezeshkian a candidat anterior la președinție în 2013 și 2021, fără a obține succesul dorit. Experții consideră că prezența sa la conducerea țării ar putea favoriza dialogul cu statele occidentale și ar putea aduce unele schimbări sociale la nivel intern, însă aceste transformări nu sunt garantate în totalitate.

În concluzie, președinția lui Masoud Pezeshkian începe într-un context marcat de tensiuni cu Israelul și aliații occidentali, iar capacitatea sa de a aduce schimbări semnificative în Iran va fi un subiect de interes și monitorizare în perioada următoare.