Ce le-a cerut Volodimir Zelenski agricultorilor (VIDEO)

Președintele Ucrainei, Zelenski, le-a cerut vineri agricultorilor din ţara sa ca, în pofida invaziei ruse, să facă eforturi pentru a menţine nivelul producţiei de cereale, pentru a evita o criză în aprovizionarea cu alimente, după cum relatează DPA.

”În toată ţara (…), primăvara aceasta, la fel ca în fiecare primăvară, trebuie să însămânţăm peste tot – cât mai mult posibil’‘, a subliniat Zelenski într-un mesaj video. ‘‘Totul depinde de oameni, pentru că aici este vorba despre viaţă”, a insistat preşedintele ucrainean.

Ucraina este adesea considerată unul dintre grânarele Europei. Pe plan mondial este al cincilea cel mai mare exportator de grâu şi lider global la exportul de ulei de floarea soarelui.

Pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative

Războiul din Ucraina a creat dificultăţi în procesul de producţie, iar perturbarea exporturilor agricole ucrainene poate conduce la creşteri de preţuri pe plan mondial. Rusia, la rândul ei un mare producător agricol şi acum supusă unor sancţiuni dure după ce a invadat Ucraina, a interzis exporturile de cereale către o serie de ţări. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenţia joi că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importă din Ucraina şi care sunt folosite în UE în mai multe sectoare agroalimentare, inclusiv pentru creşterea porcilor.

‘Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase. Vor fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă”, a subliniat comisarul european într-o postare pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...