EXCLUSIV. Ce le aduce Iepurașul de Paste comisarilor de la ANPC. Surprize mari

Dacă președintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, i-a avertizat pe comercanții din piețe și magazine că unii dintre ei vor avea un Paşte foarte frumos și vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC, ei bine, și salariații instituției vor avea de ce să se bucure de sărbători, iar surpriza vine chiar de la Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 11 aprilie, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2021 privind echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale, la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Mai simplu spus, comisarii ANPC devin funcționari publici, ceea ce le oferă o protecție în plus, față de până acum, iar mai mult decât atât vor avea parte și de majorări salariale.

Concret, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 109 din 4 octombrie 2021, se echivalează funcţiile publice specifice cu funcţiile publice generale la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi structurilor subordonate.

Astfel, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru aparatul central, funcţiile publice specifice se echivalează cu funcţiile publice generale după cum urmează:

  1. a) funcţiile publice specifice de comisar clasa I grad profesional debutant, asistent, principal, superior, se echivalează cu funcţiile publice de execuţie de clasa I, grad profesional debutant/asistent/principal/superior, conform art. 392 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. b) funcţiile publice specifice de comisar clasa II grad profesional debutant, asistent, principal, superior, se echivalează cu funcţiile publice generale de referent de specialitate clasa II grad profesional debutant, asistent, principal, superior;
  3. c) funcţiile publice specifice de comisar clasa III grad profesional debutant, asistent, principal, superior, se echivalează cu funcţiile publice generale de referent clasa III grad profesional debutant, asistent, principal, superior.

În cazul structurilor subordonate, echivalările vizează funcţiile publice specifice de comisar clasa I grad profesional debutant, asistent, principal, superior; comisar clasa II grad profesional debutant, asistent, principal, superior și comisar clasa III grad profesional debutant, asistent, principal, superior.

De asemenea, funcţia publică specifică de comisar-şef se echivalează cu funcţia publică de director executiv, iar cea de comisar-şef adjunct cu funcţia publică generală de şef serviciu sau şef birou, după caz.

La control cu autobuzul

Nu mai departe decât joi, Horia Constantinescu, preşedintele instituţiei, declara că ANPC este subfinanţată în raport cu importanţa sa şi cu activitatea de amploare pe care o derulează şi s-a ajuns în situaţia în care inspectorii merg la controale cu mijloacele de transport în comun şi filmează cu telefoanele personale, din lipsa dotărilor.

Nici salariile nu sunt pe măsura atribuțiilor, retribuția unui comisar debutant la ANPC pornește undeva de la 2.000 lei net pe lună, ceea ce nu este în măsură să atragă tinerii absolvenți de facultăți. În ultimii ani, personalul autorității s-a redus semnificativ până la circa 300 de comisari cu atribuții de control la nivel national, față de peste 1.000 anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...