Ce lege pregătește Turcia. Ar putea BLOCA social media

Autoritățile din Turcia vor ca platformele de socializare, respectiv companiile care le dețin, să aibă fiecare câte un reprezentant în țară care să răspundă în maximum 24 de ore la postările care „încalcă drepturile personale și de confidențialitate”.

Deputații din Turcia urmează să voteze un proiect de lege prin care activitatea platformelor de socializare ar putea fi blocată dacă marile companii de social media nu respectă prevederile, potrivit The Guardian. Președintele Recep Erdogan anunțase deja că platformele de socializare Facebook, Instagram și Twitter vor fi cenzurate sau chiar închise, invocând motive de moralitate.

Riscă amenzi

Legea care urmează să fie votată obligă Facebook, Twitter și Instagram să păstreze datele utilizatorilor în Turcia. Mii de oameni au fost deja pedepsiți în Turcia pentru activitatea pe care au desfășurat-o pe rețelele de socializare. Un exemplu fiind faptul că în 2018 au fost monitorizate aproximativ 110.000 de conturi. Ulterior, 7.100 de utilizatori au fost arestați, iar dintre aceștia 2.754 au fost condamnați la închisoare.

Dacă reprezentanții platformelor nu se conformează noii legi riscă amenzi de până la 1.5 milioane de dolari și limitarea lățimii de bandă a site-urilor cu până la 90%, ceea ce le va face inutilizabile de fapt. Președintele turc invocă faptul că a fost victima injuriilor și jignilor făcute de utilizatori pe aceste platforme. Comisia de justiție a parlamentului turc a aprobat proiectul în primele ore ale zilei de vineri, în timp ce țara se pregătea pentru redeschiderea Sophiei Hagia ca moschee. Un vot este încă nesigur, dar este de așteptat să fie totul votat cu sprijinul partidului de guvernământ și al partenerului de coaliție al președintelui.

Poveste lungă

„Ne propunem să punem capăt insultelor, înjurăturilor și hărțuirii făcute prin intermediul social media”, a declarat la începutul acestei săptămâni legiuitorul partidului de guvernământ, Özlem Zengin, adăugând că măsurile au căutat să echilibreze libertățile cu drepturile și legile, după cum notează The Guardian. Erdogan apăruse la începutul acestei luni, zguduit de comentarii pe Twitter – care  criticau pe fiica sa și ginerele său după nașterea celui de-al patrulea copil – spunând membrilor partidului său Justiție și Dezvoltare că „platformele imorale nu se potrivesc cu țara și oamenii noștri ” și ar trebui să fi aduse „la ordine”.

Liderul turc și-a consolidat constant controlul asupra mass-media tradiționale în anii de când se află în funcție, făcând din canalele de socializare principalul său cal de bătaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...