Ce măsuri vrea să ia Guvernul bulgar de la 1 iulie pentru a ajuta populația

Guvernul de la Sofia a anunţat o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare, după proteste de stradă împotriva scumpirilor, transmite dpa. Acestea ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie și vizează eliminarea TVA la pâine, dar și subvenții pentru motorină, benzină și GPL.

Pachetul de ajutoare va veni în sprijinul firmelor şi al unor categorii sociale dezavantajate, cum ar fi pensionarii sau familiile tinere cu copii, a declarat presei premierul Kiril Petkov.

Guvernul vrea să renunţe la taxele pe produse cum ar fi pâinea şi să crească alocaţiile pentru copii şi pensiile. La carburanți, cele mai ieftine tipuri de carburanţi se vor ieftini cu circa 0,13 euro pe litru, cu observația că încă nu este clar în ce mod se va atinge acest obiectiv în practică. De asemenea, TVA pentru termoficare va scădea de la 20% la 9%.

Măsurile vor costa Bulgaria circa două miliarde de leva (un miliard de euro).

Pe de altă parte, șoferii de camioane şi angajaţii din alte sectoare nu au renunţat însă la protestele cu blocarea unor străzi în capitală şi în împrejurimi, precum şi în alte oraşe.

În Bulgaria, inflația a crescut, luna trecută, cu 14.4% faţă de aprilie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole