Ce minuni a făcut Sfânta Parascheva

An de an, Sfânta Parascheva este sărbătorită pe data de 14 octombrie. În această perioadă, mii de pelerini străbat țara în lung și lat, pentru a ajunge la Iași, acolo unde se află moaștele Cuvioasei, de mai bine de 350 de ani. Ce minuni a făcut Sfânta Parascheva?

Este considerată ocrotitoare a Moldovei, dar în popor poartă denumirea de Sfânta Vineri, personaj destul de des întâlnit în basmele românești.

Ce minuni a făcut Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut la malul Mării Marmara, în Epivata, localitate care astăzi se numește Boiados. Această localitate se afla la mică distanță de Constantinopol, astăzi Istanbul, la acea vreme ca­pi­tala Imperiului bizantin.

Sfânta Parascheva a făcut parte dintr-o familie înstărită și credincioasă. Ea a oferit nevoiașilor o bună parte din moștenirea sa. Ocrotitoarea Moldovei a crescut cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste. De asemenea, a avut și un frate care a devenit călugăr, luând numele de Eftimie. Ulterior, acesta a fost ales episcop.

Ce minuni a făcut Sfânta Parascheva: A vindecat mii de oameni

De-a lungul vieții sale, Sfânta Parascheva a făcut numeroase minuni. Se spune că un bărbat care avea chipul acoperit de bube s-a vindecat în momentul în care şi-a apropiat fața de o batistă care atinsese moaştele Cuvioasei.

În anul 2005, editura Mânăstirii Sihăstria a publicat o carte „Suferințele Mamei Blondina – O martiră a Siberiei”. Acolo sunt consemnate multe dintre minunile ocrotitoarei Moldovei.

În publicația respectivă este menționată și o femeie care, din câte se părea, era și mamă a trei copii. Ea s-a îmbolnăvit grav, în urma unei sinuzite netratate, însă o vizită la moaștele Sfintei Parascheva a salvat-o. Conform cărții, femeia a scăpat de infecție și s-a vindecat complet. De asemenea, o maică din Cheile Bicazului și-ar fi recăpătat auzul datorită sfintelor moaște.

În schimb o fată și-a găsit alesul inimii grație Cuvioasei. Tânăra a fost sfătuită de un preot din Ardeal să meargă să se roage la Sfânta Paraschiva. Se pare că ea trebuia să ajungă la altar, însă băiatul a părăsit-o și s-a cununat cu alta. După ce s-a rugat la moaște, la doar o lună distanță, fata s-a căsătorit cu un alt băiat.

Multe sunt minunile cuvioasei Parascheva, s-ar putea spune mai multe chiar decât toți pelerinii care vin să i se închine.

Citește și: Pregătiri pentru pelerinaj: Când se merge la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și cum va decurge totul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...