Ce pățesc transnistrenii care se adresează instanțelor internaționale

Autoritățile transnistrene au adoptat modificări la codul penal local. Potrivit acestora, „persoanele care se vor adresa instanțelor internaționale, dar și celor de la Chișinău, cu privire la abuzurile comise de reprezentanții structurilor de facto din stânga Nistrului, vor fi pedepsite penal”, notează tv8.

În acest sens, Asociația Promo-LEX a publicat un apel în 22 februarie 2022, prin care a solicitat factorilor de decizie, inclusiv Guvernului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, precum și partenerilor de dezvoltare întreprinderea acțiunilor prompte în vederea neadmiterii promovării unui „proiect de lege” care ar restrânge dreptul persoanelor aflate în regiunea transnistreană să depună plângeri și demersuri cu privire la violarea drepturilor sale.
În pofida apelurilor și atenționărilor legate de neadmiterea acestui „proiect de lege”, administrația secesionistă a aprobat-o în lectură finală.

Dorința regimului de a institui un sistem de persecutare

Acest fapt demonstrează dorința regimului de a institui un sistem de persecutare a oricăror persoane care vor îndrăzni să se expună asupra violărilor grave ale drepturilor omului în regiune. Acest act intră în disonanță cu declarațiile ”oficialilor” din Tiraspol cu privire la cooperarea cu instituțiilor străine, precum și ajutorul constant de care beneficiază.

În contextul actual al războiului declarat de către Rusia, care asigură jurisdicția de facto a regiunii, precum și ieșirea acestei țări din formatele internaționale de respectare a drepturilor omului, instituirea unor măsuri de acest gen de către administrația secesionistă va izola definitiv regiunea. În consecință ar exista riscul unor repercusiuni fără precedent în regiune și izolarea definitivă a regiunii”, precizează reprezentanții PromoLex.

Prin urmare, PromoLex solicită repetat Guvernului Republicii Moldova, precum și instituțiilor partenere continuarea efortului de monitorizare a situației drepturilor omului și încurajarea victimelor violărilor drepturilor omului din regiune să comunice faptele ilegale. Totodată, solicită aplicarea măsurilor de presiune care sunt le îndemână în vederea determinării la renunțarea acestor măsuri radicale, mai arată tv8.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...