Ce pensii vor fi revizuite după 1 septembrie. Simona Bucura Oprescu anunță „mica recalculare”

Publicat: 09 iul. 2024, 10:02, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce pensii vor fi revizuite după 1 septembrie. Simona Bucura Oprescu anunță „mica recalculare”
sursa: google

Simona Bucura Oprescu a discutat, în cadrul unui interviu televizat, despre pensionarii ce vor avea parte de o recalculare nouă, de la data de 1 septembrie 2024. Potrivit ministrului, această măsură se aplică celor care în trecut au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente.

”Important e ca telespectatorii noștri să rețină că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care aceștia le-au avut, de care până acum nu se ținea cont, motiv pentru care au existat numeroase procese în instanță și acest lucru a creat o mare nemulțumire a pensionarilor, fiindcă interpretarea aceluiași cadru legal dată de instanțe a fost neunitară și existau județe în care, pentru sporurile nepermanente, pensionarii câștigau în instanță, existau județe în care pensionarii pierdeau în instanță”, spune Simona Bucura Oprescu.

Situația a provocat sentimente grele de frustrare printre pensionari în ceea ce privește sporurile nepermanente obținute atât înainte de 2001, cât și după acea dată. O schimbare majoră însă constă în faptul că, după 2001, pensionarii nu mai sunt obligați să prezinte documente doveditoare; sporurile lor vor fi recunoscute dacă angajatorii au depus declarația 112 la ANAF pentru contribuțiile de asigurări sociale corespunzătoare.

”Deci, depunându-se declarația 112, cu baza de date de la Casa Națională de Pensii Publice, cu baza de date de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, fiind interoperabile, diferența este că după 2001 nu mai este o bătaie de cap pentru pensionari și nu trebuie să ne mai aducă documente, fiindcă avem datele dumnealor care vor fi valorificate datorită acelor declarații 112. Dar toate sporurile nepermanente și înainte de 2001 și după 2001, acordul global, al 13-lea salariu și așa mai departe, premii, prime, toate acestea pe noua lege sunt recunoscute”, continuă ministrul Muncii.

În momentulde față, există o mare recalculare ce implică revizuirea tuturor pensiilor conform noii formule. Pe lângă acest lucru, este luată în considerare și o mică recalculare, în care sunt incluse aceste sporuri.

Până la 1 septembrie trebuie depuse toate adeverințele

Conform șefului CNPP, pensionarii trebuie să prezinte adeverințele care atestă aceste venituri până la data de 1 septembrie. După aceasta, va avea loc „mica recalculare” pentru aceștia.

”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei”, spune Daniel Baciu.

Potrivit șefului CNPP, faptul că aceste sporuri trebuie musai să fie luate în calcul după plata contribuțillor de asigurări sociale, pe baza principiului contributivității, a fost considerat drept o noutate.

Accentul a fost pus, în principal, pe acordul global, ce reprezenta o formă de remunerare înainte de decembrie 1989. Acest acord includea prime, premii și orice alte sporuri pentru care angajatorul a achitat contribuțiile de asigurări sociale (CAS).

”Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe.

Vreau să fac aici o mențiune, numai pentru acești pensionari care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a mai spus șeful CNPP.