Ce poți face cu voucherele de vacanță expirate. Cum să le folosești după depășirea termenului limită

Publicat: 17 iun. 2024, 13:32, de Cristina Cohuț, în LIFESTYLE , ? cititori
Ce poți face cu voucherele de vacanță expirate. Cum să le folosești după depășirea termenului limită
Sursa foto: stirileprotv.ro

Vânzarea unui tichet de vacanță care nu a fost utilizat nu este permisă, conform legislației. Totuși, o veste bună este că tichetele de vacanță nefolosite pot fi utilizate pentru a programa vacanțe și după ce acestea au expirat.

Mii de români primesc vouchere de vacanță, dar din diverse motive nu reușesc să le utilizeze înainte de expirare. Cu toate acestea, există o modalitate prin care acestea pot fi utilizate și după data de expirare.

Extinderea termenului de valabilitate al voucherelor de vacanță nu este posibilă, cu excepția perioadei pandemice, când valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020 a fost prelungită până la 30 iunie 2022, conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, angajații din instituțiile publice beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei pe an, începând cu 1 ianuarie 2024.

Sunt eligibili pentru tichetele de vacanță doar angajații din sectorul public cu un salariu de până la 8.000 de lei.

Pentru a evita expirarea voucherelor, este recomandat să vă planificați din timp vacanța. Conform legii, nu se poate transfera sau vinde un tichet de vacanță neutilizat. Însă, o veste bună este că tichetele de vacanță neutilizate pot fi folosite pentru a programa vacanțe după expirarea termenului de valabilitate.

De exemplu, dacă tichetele de vacanță expiră pe 10 iunie 2024, puteți rezerva sejurul pe 9 iunie 2024 pentru luna august 2024 sau chiar pentru luna decembrie 2024. Anumite categorii de angajați din instituțiile publice beneficiază de decontarea serviciilor turistice în limita a 1.600 de lei pe salariat, pentru cei cu salariul net lunar sub 8.000 de lei inclusiv.

Tichetele de vacanță pot fi utilizate doar în România, iar procedura este simplă: beneficiarul voucherului selectează unitatea de cazare (hotel, pensiune sau vilă) dorită pentru vacanță, verifică dacă aceasta este pe lista partenerilor care acceptă vouchere de vacanță, face rezervarea și achită contravaloarea utilizând cardul primit.