Ce redevențe a plătit OMV Petrom în ultimii doi ani

Publicat: 15 mai 2023, 12:21, de Cristian Matache, în ESENȚIAL , ? cititori
Ce redevențe a plătit OMV Petrom în ultimii doi ani

ANAF a dezvăluit ce taxe a plătit OMV Petrom pentru producția de gaze și petrol realizată în 2021 și 2022.

OMV Petrom, principalul producător de petrol și gaze din țară a plătit în 2021 și 2022 2,7 miliarde de lei redevențe petroliere, conform unui document ANAF. Compania deține aproape toată producția internă de petrol și are aproape jumătate din cea de gaze naturale.

Redevenţele petroliere sunt calculate pe baza valorii producţiei de ţiţei şi gaze naturale şi sunt incluse în situaţia consolidată a veniturilor și cheltuielilor, în cheltuieli cu taxe aferente producţiei şi similare.

Suprataxa pentru OMV Petrom

De câteva luni a făcut vâlvâ în lumea politicii taxa de solidaritate pe care companiile din energie ar trebui să o plătească. Zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe legea de modificare a OUG 186/2022 cu privire la contribuţia pe solidaritate prin taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din energie.

Astfel OMV Petrom – care era vizată în special de această taxă despre care compania spunea că este neconstituţională – urmează să plătească aproximativ 1,4 miliard de lei pe fondul modificării substanţiale a metodologiei de calcul, şi nu aproximativ 5 miliarde de lei aşa cum intenţionau iniţial autorităţile.