Ce reprezintă coliva? Este considerat desert, dar are legătura cu trupul trecut în neființă

Coliva a fost în ultimii ani reinterpretată, fiind tot mai des regăsită în numeroase meniuri de restaurant. De altfel, unii producători au transformat-o inclusiv în înghețată. Descoperă ce reprezintă de fapt coliva conform dogmelor bisericești.

Coliva e mai mult decât un simplu aliment

Coliva nu este cu siguranță un desert ci un element important în practicile creștine. Aceasta a ajuns să fie pregătită în jurul anilor 361-363 pe vremea domnirii lui Ioan Apostatul în Constantinopol, după o minune înfăptuită de Sfântul Teodor Tiron după ce acesta a trecut în neființă.

Batjocoritor al credinței creștinilor, împăratul Ioan a dat ordin ca toate bucatele vândute în piețele din Constantinopol să fie stropite cu sânge chiar la începutul  Postului Mare.

Sfântul Teodor Tiron nu a putut suporta nedreptatea, iar acesta i-a poruncit în vis Arhiepiscopului Constantinopolului să îi îndemne pe creștini să nu cumpere hrană din piețe. De altfel, Sfântul a specificat în timp ce i s-a arătat clericului că oamenii pot consuma grâul fiert stropit cu miere. De altfel, acestea sunt ingredientele din care este realizată coliva.

Coliva semnifică trupul persoanei decedate, iar „aromele” , valorile creștine ale omului

Conform dogmelor bisericești, coliva reprezintă în esență trupul omului. Asemenea grâului care ajunge în pământ și încolțește, iar ulterior crește, la fel se întâmplă și cu omul. Din pământ am fost creați de Dumnezeu, trăim, strângem experiențe și valori creștine, iar ulterior ne întoarcem în materia din care am fost plămădiți.

De altfel, inclusiv restul ingredientelor adăugate în colivă au de asemenea conotații în practica ortodoxă creștină. Zahărul sau mierea adăugată în aceasta semnifică dulceața credinței pe care omul o poartă pe parcursul vieții. De altfel, aromele sau „aromatele” cum se spunea în vechiul Constantinopol, reprezintă valorile creștine care se prind de sufletul nostru.

Din acest motiv, la fiecare pomenire a celor trecuți în veșnicie, creștinii pregătesc coliva. Aceasta este împărțită credincioșilor în amintirea celor plecați din această lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...