Ce s-a discutat la ședința solemnă de azi din Parlamentul României

România sărbătoreşte, în 2022, 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă solemnă, la eveniment fiind prezent şi ministrul pentru Europa şi Afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian. Franţa a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că anii trecuţi de la aderarea României la Uniunea Europeană au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor români.

„Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor noştri. De asemenea, a fost o perioadă în care am înţeles importanţa şi am susţinut o Uniune Europeană puternică, solidară, coezivă. România şi-a dorit să intre în Uniune şi a fost primită ca urmare a voinţei românilor, care şi-au dorit democraţie, libertate, economie de piaţă, atunci când au ieşit în stradă pentru a răsturna regimul totalitar comunist”, a declarat Ciucă, la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.

Ciolacu: La 15 ani de la aderarea la UE, România are nevoie de un nou pact politic

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat este nevoie de un nou pact politic, precum momentul Snagov, care să dea direcţie României în UE în perioada următoare.

„Încă de la apariţia statului român modern, poporul român a îmbrăţişat cu entuziasm şi pasiune cultura occidentală şi, în special, pe cea franceză. Perioada paşoptiştilor, cea a regalităţii, în timpul şi între cele două războaie mondiale, alegerea românilor a fost mereu Europa. După o îndepărtare forţată în anii comunismului, anul 1989 a însemnat reafirmarea cu toată puterea şi determinarea unui popor dornic de libertate a apartenenţei la proiectul european. A urmat un drum lung marcat de numeroase decizii şi reforme dificile, dar care a culminat în anul 2007 cu unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei noastre recente – aderarea la Uniunea Europeană. Acel moment a fost o mare victorie a României, dar în egală măsură şi o victorie Europei”, a transmis Ciolacu, la şedinţa la care participă şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian.

Cîțu: Intrarea în UE – benefică şi necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că intrarea României în Uniunea Europeană este „benefică” şi „necesară”, chiar dacă există şi alte opinii.

„Intrarea în UE este benefică pentru toţi românii, dar, în acelaşi timp, necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii. Poate prea des în ultimii ani unii politicieni au folosit sau au promovat negativ aderarea României la UE. Totuşi, este o realitate de necontestat că aderarea la UE a adus bunăstare, libertate, securitate României (…) şi românilor, indiferent de forma ei definită de Constituţie: alimentară, financiară, socială sau sanitară. Cele mai mari câştiguri pentru România şi români sunt cele trei mari libertăţi care nu au existat înainte de aderare: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a capitalurilor”, a subliniat preşedintele Senatului.

Le Drian: Prin aderarea la UE, România şi-a recâştigat locul cuvenit în inima Europei

Prin aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a câştigat locul în „inima” Europei, a afirmat, miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, dedicată celebrării a 15 ani de la aderarea României la UE, oficialul francez a evocat în discursul său personalităţi precum Ionesco, Cioran, Brâncuşi sau Alexandru Ioan Cuza.

„Prin aderarea la Uniune, în 2007, România şi-a recâştigat locul cuvenit în inima Europei noastre. A fost încă un pas pe drumul care v-a permis să încheiaţi un capitol de câteva decenii de dictatură, lipsuri şi nedreptăţi”, a spus el.

Jean-Yves Le Drian: Provocarea unei generaţii – restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat că una dintre cele mai mari provocări este „restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia”.

Oficialul francez a fost prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

„În opinia mea, una dintre cele mai mari provocări cu care trebuie să ne confruntăm împreună este restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia. Aceasta este, fără îndoială, provocarea unei generaţii. Dar este, în acelaşi timp, o provocare urgentă. Pentru că este din ce în ce mai clar, de câţiva ani şi astăzi şi mai mult, că vecinul nostru rus a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

 La începutul şedinţei au fost intonate Imnul Naţional al României şi Imnul Uniunii Europene.

Franţa a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. România a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...