Ce salariu le-ar face fericite pe românce și cum își gestionează azi doamnele banii

Publicat: 08 mart. 2023, 19:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce salariu le-ar face fericite pe românce și cum își gestionează azi doamnele banii

Un studiu realizat de Dynata, la solicitarea Revolut, arată ce își doresc azi femeile și cât ar trebui să aibă salariul ca să fie fericite.

Din trei românce, una își dorește un salariu lunar net de cel puțin 1.000 de euro, iar o alta a fi fericită cu un venit personal de 2.000 de euro, reiese dintr-un sondaj realizat de Dynata, la solicitarea Revolut, care a vrut să afle care este percepția româncelor despre veniturile dezirabile și contribuția fintech la eliminarea disparităților de gen.


Accesul femeilor la resursele economice, financiare și profesionale


Femeile consideră mai mult ca bărbații că fericirea adusă de un salariu mare este importantă, ne arată studiul menționat. De exemplu, 33% dintre femei plasează pragul auto-împlinirii personale aduse de un venit net lunar în intervalul 3.000 – 10.000 euro, față de 31% în cazul bărbaților. De altfel, potrivit aceluiași studiu, anul trecut, 40% dintre femei au beneficiat de o creștere de salariu (egală, superioară sau inferioară inflației), față de 49% dintre bărbați. 21% dintre respondente nu cred că li se va mări salariul nici în 2023, un procent superior atât mediei la nivel național (18%), cât și celui înregistrat în rândul bărbaților.

Aceste rezultate pot fi puse într-un context mai larg, cel al inegalităților de gen de natură economică și financiară și al evoluției acesteia, în timpul pandemiei de COVID-19 și în ultimele luni, marcate de creșterea costului vieții. Din cauza transformărilor suferite la nivel global de societate din cauza pandemiei de COVID-19 și a creșterii costului vieții, peste 64 de milioane de femei și-au pierdut locurile de muncă, ceea ce s-ar traduce într-o pierdere globală de 800 de miliarde de dolari la nivelul veniturilor individuale, potrivit OXFAM. Totodată, de două ori mai multe tinere și-au pierdut locurile de muncă, în comparație cu bărbații, conform aceleiași surse.

Alte statistici oficiale ne arată cât de adânc e decalajul dintre femei și bărbați în privința accesului la resursele economice, financiare și profesionale care pot contribui la împlinirea
personală.

Potrivit Raportului cu privire la inegalitatea de gen, realizat în 2022 de Forumul Economic Mondial (WEF), România are o poziție medie în clasamentul celor 146 de țări în privința indexului general (locul 90, cu 0,698, unde 0 înseamnă imparitate și 1 paritate). La secțiunea economică (participare economică și oportunități), țara noastră este pe locul 63, în scădere cu 13 poziții, de pe locul 50 în 2021. Avem poziții mai bune la diferența de salarizare pentru aceeași ocupație (poziția 43) și la diferența dintre veniturile estimate (poziția 50, femeile având mai puțin cu aproximativ 10.000 de dolari față de bărbați). Ne situăm, totuși, pe primul loc la reprezentativitatea de gen în rândul angajaților tehnici și al profesioniștilor și la accesul la servicii de sănătate și supraviețuire, unde disparitatea este zero. Cele mai slabe scoruri se înregistrează la reprezentarea în mediul politic (locul 122).

Tehnologia financiară poate ajuta la eliberarea de stresul financiar?


De-a lungul istoriei, femeile au jucat, în familii, alături de rolul de educator sau îngrijitor, și
pe cel de contabil și gestionar al resurselor gospodăriei. În lumea modernă, ele sunt responsabile nu numai de cumpărăturile de zi cu zi, dar și de organizarea cheltuielilor cu utilitățile sau de programarea investițiilor în casă. Dacă pentru mamele și bunicile noastre aceste sarcini însemnau în primul rând un cost de timp și de energie, azi lucrurile pot fi mult simplificate cu ajutorul tehnologiei și al soluțiilor de digital banking.

Tocmai de aceea, rata de îndatorare individuală și economisirea sunt două dintre grijile femeilor, după cum arată același studiu Revolut și Dynata. Una din cinci femei ar prefera să
lichideze creditele și împrumuturile contractate, dacă ar avea la dispoziție, pe nepusă masă, 10.000 de euro. O femeie din patru ar folosi acești bani pentru a face economii (în lei, în valută sau într-un cont curent fără dobândă, pentru a putea fi ușor accesați). 15% dintre femei i-ar folosi pentru a cumpăra un bun mai costisitor (o mașină sau obiecte de folosință îndelungată).

O altă constatare a studiului a fost aceea că femeile preferă într-o proporție mai mare decât bărbații ca, în cuplu, să existe atât un cont comun pentru cheltuielile casei, cât și un cont personal pentru nevoile proprii (29% dintre femei vs. 20% dintre bărbați). De exemplu, pentru vacanțe sau achiziții mai costisitoare, cuplurile își pot strânge fondurile necesare în Seifuri degrup (Group Vaults), în deplină transparență și fără efort, indiferent de tipul de plan deținut (Standard, Plus, Premium și Metal). De altfel, în 2022, 37% dintre Seifurile Vaults din aplicație aparțineau utilizatoarelor Revolut, comparativ cu 60% pentru utilizatorii de sex masculin. Cele mai multe seifuri aparțineau categoriei de vârstă 25-34 de ani (14%).

Fintech-urile sunt cunoscute ca furnizori de produse și soluții care au costuri mici de utilizare sau taxe minime. Cu toate acestea, de multe ori femeile le folosesc serviciile mai puțin ca bărbații deoarece se tem pentru confidențialitate datelor, de atacurile cibernetice sau se consideră prea puțin educate tehnic și financiar pentru a le utiliza conform. Din aceste motive, femeile sunt mai expuse riscului de a pierde mai mulți bani plătind comisioane și taxe ascunse sau de a rata oportunitățile de ajustare a propriilor fonduri financiare.

Accesul echitabil la serviciile financiare este un prim pas important, iar încurajarea femeilor să folosească serviciile oferite de fintech-uri precum Revolut le poate ajuta să își administreze mai bine bugetele. Tehnologia ajută la creșterea incluziunii financiare a femeilor și decalajul de avuție poate fi redus prin utilizarea soluțiilor fintech care sunt mai flexibile și mai ușor de adaptat la nevoile diferite ale clienților.