Ce sărbătoare au marcat tătarii din Tulcea și care sunt tradițiile specifice

Sărbătoarea primăverii, Nawrez, reprezintă unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului de către tătarii din Tulcea.

Evenimentul, prilejuit de echinocţiul de primăvară, a fost marcat sâmbătă, la Tulcea, de filiala Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR).
În deschiderea manifestării, preşedintele filialei tulcene a UDTTMR, Adilşah Reian, a amintit că această sărbătoare este marcată în România din anul 2016.

În lume, ea este celebrată de peste 300 de milioane de persoane din Balcani, Caucaz, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, potrivit reprezentantei Uniunii, Menat Negivan. Acesta a menţionat că, din anul 2010, sărbătoarea face parte din patrimoniul cultural UNESCO.

Obiceiurile tradiționale

Cu 15 zile înainte de această sărbătoare, se punea pe o farfurie sau un alt vas cu apă, grâu sau linte pentru a încolţi, iar fiecare om să aibă în casă un crâmpei de natură în ziua de Nawrez. În ajun de Nawrez, oamenii îşi curăţau casele, anexele, staulele şi grajdurile.

Apoi, curăţau, tundeau şi văruiau copacii. Un alt obicei tradiţional, înainte de ziua Nawrez, era arderea lucrurilor vechi. Se sărea apoi peste foc, iar acest obicei însemna curăţarea, alungarea bolilor, a suferinţelor şi necazurilor”, a evidențiat Menat Negivan tradițiile legate de această sărbătoare.

Tot de Nawrez, alaiurile de copii şi tineri, îmbrăcaţi în haine noi, porneau să colinde rudele şi vecinii, cu o creangă de copac înmugurită cu flori de primăvară, numit „bayrak”, steag, în limba tătară, care era împodobită de cei colindaţi cu batiste, prosoape şi marame.

Persoanele colindate le dăruiau copiilor ouă vopsite, mere, nuci, bani, zahăr şi dulciuri. De altfel, tradiţia spune că cel care gustă zahăr în dimineaţa zilei de Nawrez nu va avea neplăceri pe tot parcursul anului, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...