Ce se întâmplă dacă se sting luminile: Riscurile unei societăți fără numerar

Publicat: 16 sept. 2020, 00:30, de Roxana Roseti, în ECONOMIE , ? cititori
Ce se întâmplă dacă se sting luminile: Riscurile unei societăți fără numerar

Suedia are mai puţini bani în circulaţie decât oriunde în lume, aproximativ 1% din Produsul Intern Brut, conform celor mai recente date analizate de Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Centrale a Suediei (Riksbank), Stefan Ingves a declarat recent că unii tineri suedezi „nu au habar” cum arată banii reali. Un sondaj realizat în luna iulie arată că trei sferturi dintre suedezii cu vârsta între 18 şi 34 de ani nu au utilizat niciodată sau foarte rar bani numerar. Aceste date conturează un viitor care îl îngrijorează pe Ingves, guvernatorul subliniind că parlamentarii ar putea fi nevoiţi să intervină înainte să fie prea târziu.

Suedia este pe punctul de a trece la un nou nivel în parcursul său spre o societate fără numerar, în condiţiile în care pandemia de coronavirus riscă să ducă bancnotele şi monedele cu un pas mai aproape de dispariţie, potrivit Bloomberg.

Oamenii nu vor să atingă monede şi bancnote

Metoda de preferată de plată în aceste zile în Suedia este fără contact, pentru o siguranţă maximă a sănătăţii. „Oamenii nu vor să atingă monede şi bancnote sau să apese butoane, iar coronavirusul a accelerat această tendinţă”, spune Viveka Soderback, manager la banca suedeză Klarna. Între timp, unul din ultimele bastioane ale numerarului, banii de buzunar ai copiilor, dispare şi el în Suedia. Doar 16% dintre copiii suedezi primesc alocaţii regulate sub formă de bancnote şi monede reale, arată un sondaj realizat de Sifo în iunie. În aceste condiţii, cel mai mare creditor din Suedia, Svenska Handelsbanken AB, a introdus o puşculiţă digitală pentru a ajuta copiii să-şi gestioneze banii de buzunar prin intermediul telefoanelor mobile.

Însă următoarea generaţie de copii din Suedia ar putea să nu ştie ce este aceea o puşculiţă tradiţională (va deveni un obiect similar cu telefoanele cu disc). În aceste condiții, concluzia lui Ingves sună ca un avertisment: „Dacă se sting luminile, trebuie să avem suficient numerar fizic în această ţară îndepărtată, astfel încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”.