Ce se întâmplă dacă Trump este condamnat în procesul legat de plățile pentru tăcere?

Publicat: 28 mai 2024, 17:14, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Ce se întâmplă dacă Trump este condamnat în procesul legat de plățile pentru tăcere?
Sursă foto: Biography.com

Procesul istoric al fostului președinte Donald Trump legat de plățile pentru tăcere se apropie de sfârșit. După aproape cinci săptămâni de audieri, atât acuzarea, cât și apărarea și-au prezentat argumentele, iar acum juriul urmează să delibereze. Rezultatul acestui proces ar putea avea implicații semnificative, atât pentru Trump, cât și pentru politica americană.

Care sunt implicațiile unui verdict de vinovăție?

Dacă Trump este găsit vinovat de una dintre cele 34 de acuzații, el va deveni primul fost președinte al SUA cu o condamnare penală și primul candidat major la președinție care să candideze din postura de infractor. Cu toate acestea, un verdict de vinovăție nu înseamnă automat încarcerare imediată.

Ce se întâmplă după verdict?

Trump a fost liber pe cauțiune pe parcursul întregului proces și, cel mai probabil, va rămâne liber până când judecătorul Juan Merchan va programa o audiere pentru sentință. Judecătorul va lua în considerare mai mulți factori, cum ar fi vârsta lui Trump (77 de ani), lipsa unor condamnări anterioare și eventualele încălcări ale ordinelor de restricție emise de instanță. Sentința ar putea include o amendă, supraveghere sau chiar timp de închisoare, deși ultima opțiune este puțin probabilă.

Motivele pentru apel

Trump va face aproape sigur apel în cazul unui verdict de vinovăție, proces care ar putea dura luni sau chiar mai mult. Echipa sa juridică ar putea invoca mai multe motive pentru apel, inclusiv mărturia starletei de filme pentru adulți Stormy Daniels, care se află în centrul acestui caz. Avocații lui Trump au solicitat de două ori declararea unui proces greșit în timpul mărturiei lui Daniels, cereri respinse de judecător.

Strategia juridică inovatoare a procurorului districtual din acest caz ar putea oferi, de asemenea, motive pentru apel. Falsificarea registrelor de afaceri este în mod normal o infracțiune minoră în New York, dar Trump se confruntă cu acuzații mai grave din cauza unei presupuse încercări ilegale de influențare a alegerilor din 2016.

Ar putea Trump să ajungă la închisoare?

Deși este posibil, este extrem de puțin probabil ca Trump să ajungă în închisoare în cazul unui verdict de vinovăție. Cele 34 de acuzații cu care se confruntă sunt toate infracțiuni de clasa E în New York, cel mai jos nivel de infracțiuni în stat. Fiecare acuzație are o pedeapsă maximă de patru ani. Vârsta lui Trump, lipsa unor condamnări anterioare și faptul că acuzațiile implică o infracțiune non-violentă ar putea determina judecătorul să opteze pentru o pedeapsă mai ușoară.

Poate Trump să candideze din nou la președinție?

Da. Constituția SUA stabilește câteva cerințe de eligibilitate pentru candidații la președinție: trebuie să aibă cel puțin 35 de ani, să fie cetățean născut în SUA și să fi locuit în SUA cel puțin 14 ani. Nu există reguli care să împiedice candidații cu cazier judiciar să candideze.

Poate să-și acorde singur o grațiere?

Nu. Președinții pot emite grațieri pentru infracțiuni federale, dar cazul legat de plățile pentru tăcere este o problemă de stat, deci nu ar fi în sfera lui Trump de acțiune dacă ar deveni din nou președinte. Același lucru este valabil și pentru cazul din Georgia, unde Trump este acuzat de conspirație pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

În concluzie, rezultatul acestui proces ar putea avea implicații majore nu doar pentru Trump, ci și pentru politica americană în ansamblu. Rămâne de văzut cum se va finaliza acest capitol tumultuos din viața fostului președinte și ce efecte va avea asupra viitorului său politic.

(adaptare BBC)