Ce se întâmplă în corpul tău când bei prima cafea a zilei. Pe stomacul gol e boală curată
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/Cafeaua-la-Sare-la-ibric-scaled.jpg)
Un obicei comun dimineața — prima ceașcă de cafea pe stomacul gol — poate avea efecte neașteptate asupra sănătății.
Când este recomandat consumul de cafea
Potrivit unui studiu recent, acest gest aparent inofensiv stimulează excesiv acidul gastric, favorizează refluxul și gastrita, crește nivelul cortizolului și poate perturba absorbția unor nutrienți esențiali, precum fierul și magneziul. Specialiștii recomandă consumul cafelei după o gustare sau masă ușoară pentru a reduce aceste riscuri și a menține energia constantă pe parcursul zilei, notează Healthshots.
Specialiștii explică faptul că, în lipsa alimentelor, cafeaua stimulează excesiv producția de acid gastric, ceea ce poate irita mucoasa stomacului și favoriza apariția gastritei sau a refluxului gastroesofagian. În plus, cofeina determină o creștere bruscă a cortizolului — hormonul stresului — ceea ce poate duce la palpitații, anxietate și variații de energie pe parcursul zilei. ‘E boală curată când e băută pe stomacul gol!’ – spun medicii participanți la studiu.
Consumul de cafea influenţează starea generală de sănătate
Un alt efect mai puțin cunoscut este perturbarea absorbției anumitor nutrienți, cum ar fi fierul și magneziul, care pot influența starea generală de sănătate. Potrivit cercetătorilor, aceste dezechilibre se amplifică în cazul persoanelor care își încep ziua cu cafea, dar sar frecvent peste micul dejun.
Citeşte şi: Cum a ajuns cafeaua, considerată licoarea Satanei, în Europa
Specialiștii recomandă ca prima ceașcă de cafea să fie băută după o gustare sau o masă ușoară, pentru a reduce impactul negativ asupra stomacului și a sistemului nervos. În plus, această schimbare ar putea asigura o energie mai constantă pe parcursul zilei și o mai bună protecție a sistemului digestiv.