Ce se va întâmpla cu pensiile din toamnă

Publicat: 28 apr. 2023, 10:20, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Ce se va întâmpla cu pensiile din toamnă

Pensiile românilor vor creşte, potrivit noii legi a pensiilor, însă nu este vorba de toată lumea, recunoaște declară președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, care susține că până în septembrie toate dosarele vor fi evaluate. Mai trebuie reținut un lucru: nicio pensie nu va scădea.

Daniel Baciu declară că în urma procesului de recalculare, „pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”.

Procesul de recalculare a pensiilor va fi finalizat până în luna septembrie, în contextul în care recalcularea pensiilor a început deja de ceva timp.

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii. Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…).Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a precizat Baciu.

La acest moment, se urmărește corectarea tuturor dosarelor aflate în plată, se are în vedere să fie separate stagiile de cotizare contributive şi necontributive, deoarece noul act normativ va avea o nouă componentă de contributivitate față de ce există acum, a mai arătat Baciu.