Ce se va întâmpla cu românii prinși cu venituri nedeclarate?

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a pregătit o lovitură grea românilor ale căror venituri nu sunt declarate la Fisc.

În cazul în care bunurile înregistrate de ANAF nu se potrivesc cu bunurile care figurează în documente, contribuabilul individual va primi o notificare privind clarificarea situației fiscale.

Potrivit textului legislativ, destinatarii avizelor de la ANAF pot furniza în termen de 30 de zile documente care să ateste averea lor.

Toate sumele sau bunurile pentru care nu există documente justificative vor fi impozitate, în baza unei decizii a Fiscului, cu 70% din valoarea lor.

În vremea regimului comunist din România, exista un mecanism similar: celebra Lege 18, a „ilicitului„.

Legea scrisă chiar de Nicolae Ceaușescu prevedea următoarele:

Poate fi supusă controlului, în condițiile prezentei legi, proveniența bunurilor oricărei persoane fizice, dacă sunt date sau indicii că există o vădită disproporție între valoarea bunurilor acesteia și veniturile sale și nu se justifică dobândirea licită a bunurilor (…) Valoarea  bunurilor a căror proveniență nu se justifică este supusă unui impozit de 80%. Prin justificarea provenienței bunurilor se înțelege obligația persoanei în cauză de a dovedi caracterul licit al mijloacelor folosite pentru dobândirea sau sporirea bunurilor„.

Diferența între guvernul lui Marcel Ciolacu și cel al lui Nicolae Ceaușescu este de doar 10%. Acesta este diferența dintre ratele de impozitare de 80 și, respectiv, 70%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole