Ce se va întâmpla miercuri cu Navalnîi, celebrul opozant rus

Alexei Navalnîi, celebrul opozant rus, a fost plasat în detenţie după ce a revenit în Rusia. Și urmează să fie judecat miercuri pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Un delict pasibil de amendă sau închisoare, potrivit AFP.

Navalnîi a fost arestat duminică, la revenirea din Berlin și va sta în Matroskaia Tişina, închisoare celebră din Moscova, până pe 15 februarie. El a fost plasat în detenţie la Moscova în carantină din cauza pandemiei de coronavirus. Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii „mincinoase” şi „injurioase pentru onoarea şi demnitatea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial.

Veteranul îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele preşedintelui Vladimir Putin. Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului în Germania, în urma presupusei sale otrăviri, în august, otrăvire de care Navalnîi incriminează Kremlinul, chiar dacă autorităţile ruse au negat în repetate rânduri orice implicare.

Nu se ştie nimic

„Tribunalul este cel care trebuie să asigure venirea sa la audieri. Se va reuşi aceasta în condiţiile carantinei de 14 zile? Nu se ştie nimic”, a comentat la postul de radio Eho Moskvî unul dintre avocaţii lui Navalnîi. Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, a adăugat el, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui. În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate.

Marile puteri occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului, cerând de asemenea Moscovei explicaţii cu privire la otrăvirea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...