Ce soluţii de încălzire să alegi, când preţurile au explodat?

Anul 2022 este un an al schimbărilor și al evenimentelor surprinzătoare. Unul dintre acestea  ar fi creşterea preţurilor la energie si diverse alte scumpiri care au avut loc încă din primele luni ale anului şi care au afectat oamenii din toate domeniile şi categoriile sociale.

Deşi este încă vară, iar sumele uriaşe pentru facturi – specifice anotimpului rece – au scăzut, acum poate fi cel mai potrivit moment pentru a căuta soluţii alternative de încălzire a locuinţei in iarna 2022-2023, care să aibă preţuri avantajoase şi să contribuie la reducerea facturilor lunare pentru utilităţi. O astfel de soluţie poate fi reprezentată de centralele pe peleți.

Care sunt motivele pentru care peleții pot fi o alternativă mai ieftină pentru încălzire?

Preocupările oamenilor legate de costurile cu încălzirea din anotimpul rece care va urma sunt la fel de intense chiar şi în aceste zile călduroase de vară. Motivul este reprezentat de creşterile uriaşe de prețuri care au fost înregistrate pentru toate tipurile de combustibili.

Cu toate acestea, încă mai există soluţii prin care oamenii îşi pot asigura o temperatură optimă în locuinţă, fără cheltuieli lunare uriaşe, iar peleții sunt una dintre acestea. Costurile pentru acest tip de combustibil solid sunt, în continuare, mai mici decât în cazul combustibililor tradiţionali, folosiţi pentru încălzire, cum ar fi gazele, electricitatea sau lemnele.

În plus, la Tomibena, clienţii pot beneficia şi de preţuri preferenţiale, în cazul în care aleg o cantitate mai mare de peleți, pentru un camion complet, costurile fiind mult mai avantajoase.

Numai că preţul avantajos nu este singurul motiv pentru care oamenii ar trebui să ia în calcul încălzirea locuinţei cu peleți. În primul rând, aceştia sunt un tip de combustibil ecologic, deoarece sunt obţinuţi din resturi vegetale, rumeguşul fiind principalul tip de materie primă, dar pot fi folosite chiar şi paiele rămase pe câmpuri, după treierat.

În plus, nu se folosesc substanţe chimice în procesul de prelucrare a acestora, pentru obţinerea formei tubulare, specifice peleților, fiind folosită o forţă foarte mare de compresie, care favorizează eliminarea unei substanţe naturale, care are rol de liant. Drept urmare, chiar şi cenuşa rezultată în urma arderii peleților poate fi refolosită, dovedindu-se un bun îngrăşământ pentru plante.

De asemenea, peleții au dovedit că au şi o foarte bună eficientă la ardere, mai ales dacă sunt alese tipuri de peleți de bună calitate.

De ce evită totuşi oamenii centralele pe peleți?

Cu toate că au dovedit numeroase avantaje în folosirea lor, peleții nu au  devenit încă atât de populari, deşi evoluţia din acest an este încă sub semnul scumpirilor. Acest lucru este determinat, în principal, de costurile iniţiale pentru cumpărarea şi instalarea cazanului pe peleti.

În ciuda acestor costuri, preţul mic al peleților va ajuta la amortizarea investiţiei într-un timp scurt, mai ales datorită costurilor lunare cu încălzirea, care vor fi mult mai mici decât în cazul altor tipuri de combustibili.

După cum spune şi un proverb românesc, „gospodarul îşi face iarna car şi vara, sanie”, la fel şi oamenii ar trebui să se decidă cât mai curând ce soluţie aleg pentru încălzirea casei, astfel încât cheltuielile să fie mai mici.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...