Ce spune OMV Petrom despre taxa de solidaritate pe care nu o plătește

OMV Petrom continuă să susțină că nu este îndreptățită să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvern.

Compania OMV Petrom se așteaptă să nu intre în scopul contribuției de solidaritate pentru anul fiscal 2022 pentru că are mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și farbicarea produselor din rafinarea petrolului.

O eventuală încadrare a OMV Petrom în categoria companiilor care ar fi trebuit să plătească taxa de solidaritate ar fi adus statului un venit de 1 miliard de euro. OMV Petrom nu datorează niciun cent din miliardul respectiv statului român, însă compania mamă, OMV, plătește statului austriac 90 milioane de euro.

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Raportul financiar scrie negru pe alb că OMV Petrom nu datorează niciun ban statului

În ultimul raport financiar al OMV Petrom scrie negru pe alb că societatea nu datorează statului niciun ban în contul taxei de solidaritate

”În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimii ani, am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare puse în discuție și/sau implementate.

Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întregul mediu de afaceri. Totodată, în contextul crizei energetice din Europa, sunt implementate măsuri suplimentare de reglementare, cum ar fi scheme de compensare, prețuri plafonate pentru gaze naturale și electricitate și supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate a UE.

Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanață urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, că atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă că OMV Petrom să nu între în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021”.

Compania de stat Romgaz, concurentul OMV Petrom pe piața de producere a gazelor naturale și pe cea de producere a electricității, a declarat că va plăti taxa de solidaritate.

1 COMENTARIU

  1. Tradatorii de tara prin legile care le-au dat au permis jaful de la energie,gaze,petrol si saracirea populatiei.Pretul la benzina ar trebuie sa fie in Romania maxim 5,1 ron/l,la energie si gaze ar putea fi aproape gratis pentru populatie.Va dati deama de jaful pus la cale de aceste animale.Petrom extrage petrol din Romania aproape gratis .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...