Tratament pentru Covid: Ce sunt anticorpii monoclonali și cine poate face această terapie (VIDEO)

Food and Drug Administration (FDA), agenție a SUA din domeniul medical, a acordat recent autorizație pentru utilizarea de urgență mai multor terapii cu anticorpi monoclonali, ca tratament pentru COVID-19.

Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali au fost aduse, în seara zilei de 12 octombrie, din Italia, cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Anticorpii, folosiţi în tratamentul COVID-19, sunt primiţi ca urmare a solicitării autorităţilor române,

Terapia cu anticorpi monoclonali ar putea fi un tratament pentru a ajuta la prevenirea apariției simptomelor severe la persoanele cu risc crescut. Desigur că, în prezent, printre întrebările la ordinea zilei cu privire la acest tratament se numără „Ce sunt anticorpii monoclonali?” și „Cine poate face terapia?”. Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Acești anticorpi specifici interferează cu capacitatea virusului

Aceștia sunt anticorpi similari cu cei pe care corpul i-ar produce în mod natural ca răspuns la infecție. Cu toate acestea, anticorpii monoclonali sunt produși în masă într-un laborator și sunt proiectați pentru a recunoaște o componentă specifică a acestui virus – proteina spike de pe coaja sa exterioară. Prin vizarea proteinei spike, acești anticorpi specifici interferează cu capacitatea virusului de a se atașa și de a intra în celulele umane.

Acestea ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că anticorpii monoclonali sunt importanţi pentru pacienţii cu forme „mai puţin severe” şi cu simptomatologie de până la şapte zile, potrivit Antena 1.

FDA a extins aplicarea potențială a terapiei cu anticorpi monoclonali pentru utilizare preventivă la cei cu risc din cauza expunerii confirmate la virus. Autorizarea s-a bazat pe rezultatele unui amplu studiu clinic care a constatat că anticorpii au prevenit simptomele persoanelor. FDA a subliniat însă că terapia nu este un substitut pentru vaccinare. „Terapia cu anticorpi monoclonali (mAb), numită și tratament cu perfuzie cu anticorpi monoclonali, este o modalitate de tratare a COVID-19. Scopul acestei terapii este de a ajuta la prevenirea spitalizărilor și diminuarea severității simptomelor”, explică dr. Howard J. Huang , director medical al Houston Methodist Lung Transplant Center, conform houstonmethodist.

Medicul Virgil Musta, despre cum funcționează anticorpii monoclonali

Modul cum funcționează anticorpii monoclonali a fost explicat de medicul Virgil Musta: „Introduci în organism anticorpi care să neutralizeze virusul în momentul în care acesta ajunge în organism. De aceea este foarte eficient dacă se administrează în primele 7 zile de la debutul simptomatologiei in faza virală a bolii. Își pierd eficiența dacă se administrează peste 7 zile (…).

Practic, în momentul când virusul pătrunde în organism acești anticorpi îl neutralizează similar cum neutralizează anticorpii post vaccin. Doar că imunologic mecanismele sunt puțin diferite. Vă mai pot da ca similitudine în boli tetanos, botulism, acolo unde există eliberare de toxine. Această toxină ajunge în organism și trebuie neutralizată. Serurile acestor toxine sunt seruri anti, care neutralizează toxina și nu permit să se desfășoare procesul patogen”, a explicat medicul pentru RFI România.

Cine este eligibil pentru a primi terapie cu anticorpi monoclonali

Tratamentul cu anticorpi monoclonali este disponibil persoanelor care: Au un risc ridicat pentru apariția COVID-19; Au un test COVID-19 pozitiv și nu au fost încă internate în spital; Au vârsta de 12 ani sau mai mult.

Anticorpii monoclonali preventivi post-expunere sunt disponibili pentru cei care au fost expuși și care au: Risc ridicat pentru apariția severă a COVID-19; Nu sunt complet vaccinați; Au 12 ani sau mai mult, potrivit houstonmethodist. Persoanele cu risc ridicat la boală sunt: Persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult; Care au probleme cu greutatea; Femeile însărcinate; Persoanele cu boli renale cronice; Persoanele cu diabet (tip 1 și tip 2); Persoanele cu sistem imunitar slăbit; Persoanele cu în prezent primesc tratament imunosupresor; Persoanele cu boală cardiovasculară/hipertensiune arterială, cu boli pulmonare cronice, cu tulburări ale neurodezvoltării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole