Ce sunt nativii digitali? Proiect românesc de „industrie culturala 4.0” (VIDEO)

Publicat: 07 dec. 2021, 06:00, de Roxana Roseti, în News , ? cititori
Ce sunt nativii digitali? Proiect românesc de „industrie culturala 4.0” (VIDEO)

Meseriile viitorului in industriile culturale si creative pentru nativii digitali…O temă actuală pe mapamond, care deși sună destul de science fiction pentru România devine treptat certitudine la și noi în țară.

Industrie culturala 4.0: profesii creative ale viitorului” reprezintă un proiect de promovare in mediul online a profesiilor creative contemporane, adresat in special tinerilor din Romania care aspira sa lucreze sau sunt tineri practicieni in industriile culturale. Proiectul presupune producerea de materiale video, care au la baza structura unui interviu video cu un profesionist, care inovează în propriile meserii sau activează în domenii noi de activitate pe piața muncii și  materiale documentare despre ecosistemul cultural actual.

Proiectul se subscrie și conceptului de „a patra revoluție industrială”, care estompează diferențele dintre sfera fizică, digitală și biologică și integrează sistemele cibernetico-fizice și internetul obiectelor („Internet of Things” – IoT), datele mari („big data”) și cloud computing-ul, robotica sau sistemele bazate pe inteligență artificială. Nu în ultimul rând, proiectul este produs de platforma Formare Culturală și continuă cercetarea începută în 2017 pe subiectul profesiilor creative în România.

Nativii digitali din România sunt localizați fizic oriunde

Un proiect care se adresează „nativilor digitali” din România…Dar ce sunt ei? Termenul a fost  popularizat de consultantul în educație Marc Prensky în articolul său din 2001, intitulat „Digital Natives, Digital Immigrants”, în care se referă la declinul contemporan al educației (americane) și la eșecul educatorilor de a înțelege nevoile studenților moderni.

Astfel, accesul tinerilor la aspecte relevante referitoare la profesii creative este o realitate românească pe care proiectul „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului” o adresează direct. Tinerii, din zona rurală și orașe mici ale țării, au ocazii extrem de reduse de interacâiune cu profesioniști și întreprinzători care să reprezinte modele pentru ei. Chiar și în marile centre universitare ale țării, studenții au rareori ocazia să interacționeze cu profesionițti care să le împărtășească aspecte practice ale profesiei pe care ar fi interesați să o urmeze.

În pandemie, rândurile nativilor digitali din România s-au îngroșat – aceștia sunt localizați fizic oriunde, tehnologia permițându-le acces la diferite tipuri de conținut, fie dedicat divertismentului, informării, fie profesionalizării sau transferului de cunoștințe.

Democratizarea accesului la conţinuturi culturale

Prin noile tehnologii se realizează o democratizare a accesului la conţinuturi culturale, iar „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului” oferă un conţinut curatoriat tuturor celor interesaţi de profesii specifice industriilor culturale și creative, indiferent de zona geografică în care se află. Fiind disponibile pe o platforma online www.formareculturala.ro, materialele video/audio și text sunt uşor accesibile tinerilor care locuiesc în mediul rural ori urban, având posibilitatea să le acceseze de pe orice device.

În cadrul „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului”, după o selecție inițială de profesioniști români care folosesc noi tehnologii, instrumente creative sau au meserii noi, printre specialiștii invitați în proiect se numără: Alina Calistru – Community Engagement Manager la ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii din România; Ana-Maria Stancu – fondator, director, asociația E-CIVIS și compania Bucharest Promo Robots; Olivia Vereha – User Experience Designer, Code4Romania; Răzvan Florian – cercetător, președinte al Institutului Român de Știință și Tehnologie; Anamaria Hâncu – Co-founder Let’s Do It, Romania!, Promotion Manager INNA, Antonia, Delia; PR&CSR Manager SAGA Festival, Sound of Bucharest; Alina-Aura Silivestru – innovation manager, digital planner, head of media, lead manager; Mihai Lupu – managerul general al Federației Patronatelor din Industriile Creative.