Ce trebuie să faci ca să devii detectiv particular în România. Au început înscrierile pentru examen

Publicat: 16 mai 2025, 15:45, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce trebuie să faci ca să devii detectiv particular în România. Au început înscrierile pentru examen
sursa foto: Pexels

Persoanele care doresc să profeseze legal ca detectiv particular în România au acum ocazia să se înscrie la o nouă sesiune de examen organizată pentru obținerea atestatului profesional.

Detectiv particular, în România

Înscrierile sunt în plină desfășurare, iar data limită de depunere a dosarelor este 22 mai 2025, ora 16.00, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș. Examenul propriu-zis va avea loc pe 11 iunie 2025, începând cu ora 10.00.

Examenul pentru atestarea în profesia de detectiv particular constă într-o probă scrisă eliminatorie, urmată de un interviu. Candidații vor fi declarați „admis” sau „respins” în funcție de rezultatele obținute.

Cine poate candida și ce trebuie să conțină dosarul

Conform Legii nr. 329/2003 și a modificărilor ulterioare, pot participa la examen persoanele care îndeplinesc criteriile legale și depun un dosar complet. Acesta trebuie să includă:

  •  cerere de înscriere și CV;
  • copii și originalele actelor de studii și ale cursurilor de specialitate;
  •  certificat medical și aviz psihologic (valabile 6 luni);
  •  declarație privind neimplicarea în activități cu exercițiul autorității publice;
  •  dovada achitării taxei de examinare (292 lei, achitabilă la sediul IPJ Argeș).

Pentru candidații care au activat anterior în instituții publice din domeniul apărării, ordinii publice sau securității naționale, este necesară o adeverință din partea instituției respective, care va fi solicitată de comisia de evaluare.

Ce trebuie învățat pentru examen

Tematica este una complexă și acoperă noțiuni juridice esențiale, cum ar fi drepturile fundamentale, infracțiunile prevăzute de Codul Penal, metodele speciale de cercetare, regimul juridic al informațiilor clasificate, legislația privind protecția datelor personale, dar și aspecte practice privind activitatea de detectiv particular și organizarea societăților de profil.

Bibliografia include acte normative importante precum Codul Penal, Codul de Procedură Penală, Codul Civil, Legea privind protecția informațiilor clasificate și legislația specifică profesiei de detectiv.

Pentru informații suplimentare, candidații se pot adresa comisarului-șef Gabriel Pielmuș sau subcomisarului Adrian Sofican, la numărul de telefon 0248/607000, interior 20161.