Ce trebuie să știi despre clismă

Clisma reprezintă o procedură de evacuare forțată a materiilor din intestinul gros, pe cale rectală. Clisma este o procedură necesară înainte de multe intervenții chirurgicale sau investigații speciale, dar și o practică în tratarea constipației. Această procedură se poate realiza și acasă, însă, cel mai bine este să fie efectuată în centrele avizate și numai cu recomandare medicală. 

 

Procedura clismei are ca rezultat forțarea eliminării materiilor fecale din organism. Prin introducerea la nivelul rectului și a colonului inferior a unui lichid, se obține stimularea mișcărilor intestinale și înlăturarea reziduurilor din rect. Deși clisma se poate realiza și acasă, nu este indicată pentru orice persoană, indiferent de situație. Dacă nu este efectuată corespunzător, clisma poate să ducă la apariția unor complicații pentru sănătate. Așadar, îți prezentăm principalele informații pe care trebuie să le știi despre clismă. 

Ce este clisma și cum se realizează?

Clisma este o intervenție menită să forțeze eliminarea materiilor fecale din organism. Pentru efectuarea ei, la domiciliu, este nevoie de un set sau un kit de clismă, achiziționat din farmacii. Citește cu atenție indicațiile și urmează instrucțiunile pentru siguranță și protecție. 

Citește pe drmax.ro despre clismă pentru a înțelege mai bine procesul de realizare, tipurile existente, când este recomandată, care sunt beneficiile și riscurile acestei proceduri. 

Clisma nu este o metodă dureroasă de eliminare a materiilor fecale forțat, dar poate oferi un disconfort accentuat. Copiii resimt diferit de adulți acest proces. Dacă durerea însoțește clisma, trebuie să te oprești și să mergi de urgență la medic.  

Recomandare pentru clismă

Clisma este indicată ca tratament pentru constipație, în impact fecal asociat cu constipația cronică, pentru cei ce au boala inflamatorie intestinală, dar și înainte de efectuarea unor proceduri și intervenții chirurgicale – colonoscopie, sigmoidoscopie, naștere, operații gastro-intestinale sau ale sistemului genito-urinar. În toate aceste cazuri, medicul este cel care recomandă clisma, care va fi efectuată de personalul medical avizat. 

Sunt persoane care apelează la clismă în diverse tratamente de detoxificare a organismului, însă se pot supune unor riscuri pentru sănătate. Este bine să vorbești cu medicul înainte de a opta pentru această variantă de curățare a corpului. 

Posibile riscuri în utilizarea clismei

Administrată corect, la indicație medicală, clisma este considerată o procedură sigură. Totuși, forțarea evacuării materiilor fecale din rect poate provoca deteriorarea țesutului situat în apropierea rectului și iritații la nivelul acestuia, uneori cu leziuni care să conducă la sângerări. 

Există posibilitatea ca scaunul eliminat după clismă să aibă și mucozități cu sânge, ce pot conduce la ideea prezenței, fie a unor leziuni rectale, fie a unor probleme medicale mai grave. Așadar, consultă medicul dacă te confrunți cu această problemă după o clismă efectuată acasă. 

Riscurile pentru apariția complicațiilor cresc în momentele în care recurgi la această procedură de mai multe ori pe zi. Poți să ai această tendință dacă nu reușești evacuarea materiilor fecale de prima dată. Medicul este singurul care poate recomanda clisma o dată pe zi, în funcție de problemele specifice cu care te confrunți. Scopul unei astfel de indicații ar fi ca stimularea tranzitului intestinal să fie realizată cu ajutorul clismei, procedură efectuată o perioadă limitată de timp. 

De altfel, clisma trebuie realizată doar în situații deosebite, doar o dată pe săptămână. 

Atenționări și sfaturi despre clismă

Administrarea greșită a unei clisme poate conduce la un blocaj sau la apariția unei embolii pulmonare. Acestea pot fi fatale pentru om. Mai mult, introducerea tubului sau a canulei prea mult în interiorul rectului poate duce la perforarea acestuia.  

Soluțiile folosite pentru clismă și cantitatea acestora trebuie să respecte indicațiile, pentru a nu conduce la alte probleme grave pentru sănătate. 

În plus, există și contraindicații în realizarea clismelor. Persoanele cu tumori care obstrucționează rectul, cei cu sindrom coronarian acut, cu prolaps rectal, sau cei care au un sistem imunitar compromis, ca urmare a prezenței virului HIV în organism sau după sesiuni de chimioterapie, nu trebuie să facă clismă pentru a nu agrava starea de sănătate. 

 

Acesta este un material cu rol informativ. Dacă te confrunți cu anumite probleme de sănătate pe care crezi că ai putea să le tratezi cu o clismă, mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, urmând întocmai indicațiile specialistului!

 

Surse de informare:

  1. Enema Administration – https://www.healthline.com/health/enema-administration
  2. What to Know About Enemas – https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-to-know-enemas#:~:text=Enemas%20are%20injections%20of%20fluids,hard%20and%20difficult%20to%20excrete.
  3. What to know about enemas – https://www.medicalnewstoday.com/articles/325086
  4. How to Use an Enema Safely – https://www.verywellhealth.com/how-to-use-an-enema-1942648



Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Firea a dat cartile pe fata despre trecerea ei pe lista la europarlamentare

Firea a dat cărțile pe față. ”Sper că nu m-au trimis...

Gabriela Firea și-a dorit să fie candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, a insistat cât a putut, însă conducerea a decis să meargă pe mâna...

Mari producători din industria tutunului susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor...

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită Guvernului accizarea pliculețelor cu...