Cea mai frumoasă faleză de pe cursul Dunării, „revitalizată” cu betoane. Gălățenii îi cer primarului să păstreze naturalețea falezei

Publicat: 13 iul. 2025, 07:53, de Sorin Costea, în Administratie , ? cititori
Cea mai frumoasă faleză de pe cursul Dunării, „revitalizată” cu betoane. Gălățenii îi cer primarului să păstreze naturalețea falezei

Au crescut nemulțumirile gălățenilor după ce primarul Ionuț Pucheanu a anunțat că va fi demarată „revitalizarea” Falezei Dunării din Galați, care presupune o creștere considerabilă a suprafețelor betonate. Gălățeanca Alexandra Penciu, solistă a Teatrului „Constantin Tănase” din București, i-a adresat primarului o scrisoare deschisă prin care îi cere să păstreze naturalețea celei mai frumoase faleze de pe întreg cursul Dunării.

De câțiva ani, sunt puternice controverse între gălățeni și primarul Ionuț Pucheanu cu privire la modul în care primarul resistematizează centrul orașului, reducând suprafețele cu gazon și arbori și crescând suprafețele betonate. Primele reacții ale gălățenilor au apărut în momentul în care în parcul „Spicu”, din centrul orașului, au dispărut zonele cu gazon, în locul lor apărând mari suprafețe placate cu granit. Potrivit primarului, în locul parcului a apărut o „agora”.

Situația s-a repetat la „revitalizarea” promenadei de la „P”-uri, din centrul orașului. La reamenajarea parcului de la „Elice”, din zona centrală a Falezei Dunării, au dispărut câțiva arbori, au fost reduse suprafețele cu gazon și au apărut două seturi de „copaci” din tablă, cu coroanele sugerate de discuri din tablă.

La criticile din presa locală și nemulțumirile gălățenilor care și-au spus punctul de vedere pe rețelele de socializare, primarul Ionuț Pucheanu a ripostat cu aroganță, acuzându-i pe cei nemulțumiți că sunt nostalgici:

„Sunt unii mai retro, așa, că eu am ținut-o de gât pe Cerasela prima oară prin 76, și ne-am și ascuns acolo, păi erau niste tufe… Băi, prietene, nu mai sunt tufele alea. Că ce să vezi? Am făcut o agora acolo”,

le-a răspuns primarul gălățenilor nemulțumiți de amenajarea de la „Spicu”.

O noua alertă: Primăria vrea să „revitalizeze” Faleza cu noi suprafețe de beton și trei parcări subterane construite în taluz

Nemulțumirile majorității gălățenilor față de modul în care Primăria reamenajează parcurile din oraș au luat din nou amploare după ce primarul Pucheanu a anunțat că a lansat licitația pentru „revitalizarea” Falezei Dunării.

Contractul pentru „Revitalizarea turismului în Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării” are o valoare estimată de 165.624.000 de lei, fără TVA.

Prin proiect se doreşte realizarea unui circuit de vizitare, reamenajarea peisagistică construirea unor piste de alergare și piste pentru biciclete, a unui skate parc, construirea unui foișor pentru evenimente culturale (deși mai este unul) și a unei arteziene cu jeturi instalate în pardoseală, deși Dunărea e la câțiva metri.

Primarul Ionuț Pucheanu a aunșat de mai multe ori că vrea să construiască în taluzul Falezei și trei parcări subterane. Problema este că taluzul nu este natural, a fost amenajat în anii 60, prin sistematizare, inclusiv cu adaosuri de pământ. Pentru a i se asigura stabilitatea, taluzul este protejat de interdicția de a fi amplasate construcții într-o zonă de protecție de 50 de metri. Construirea unor parcări subterane în taluz s-ar putea să fie o operațiune extrem de riscantă, dar primarul Pucheanu susține că sunt soluții tehnice pentru așa ceva.

Faleza Dunării, principala zonă de promenadă și relaxare a gălățenilor

Pentru gălățeni, faleza este un loc aparte, pentru că reprezintă legătura orașului cu Dunărea. Faleza de la Galați are și un atu important, pentru că pe o lungime de câțiva kilometri are un promontoriu cu înălțimea de până la 40-50 de metri, din acest motiv fiind considerată cea mai frumoasă faleză de pe întreg cursul Dunării.

În anii 60, taluzul a fost amenajat, prin construirea unei șosele de coastă pe Faleza Superioară și prin înființarea unei promenade pe Faleza Inferioară, de-a lungul malului.

Întreg taluzul este acoperit cu o vegetație abundentă, care îi conferă statutul de parc. În cele două zone de acces pe faleză, la „Valurile Dunării” și la „Trecere Bac” sunt mai multe restaurante și terase, dar în rest, Faleza Inferioară este locul plimbărilor liniștite pe malul apei, departe de zgomotul orașului.

Faleza din Galați este și un veritabil muzeu de artă modernă în aer liber. Aici se află o expoziție unică în România, cu opere de artă monumentală din metal. Primele lucrări au fost realizate la edițiile din 1976 și 1977 ale Taberei de Sculptură în Metal și sunt semnate de importanți sculptori români ai momentului, printre care George Apostu, Ingo Glass, Bella Crișan, Gheorge Turcu, Elöd Kocsis, Silviu Catargiu, Nicolae Saptefraţi, Gheorghe Terescenco, Tiberiu Bențe, etc

Primarul Galațiului i-a trimis la Pădurea Gârboavele pe gălățenii care nu vor betoane pe Faleză: „Orașul e cu betoane”!

Noile nemulțumiri ale gălățenilor sunt provocate de faptul că primăria vrea să „revitalizeze” faleza prin turnarea de betoane. Evident, au apărut reacțiile critice pe rețelele de socializare.

Reacția primarului Galațiului a fost și de această dată un eșantion de aroganță. În cadrul unui interviu la postul de radio Lider FM, primarul Ionuț Pucheanu i-a trimis pe gălățenii iubitori de spații verzi să se ducă în zona de agrement de la Pădurea Gârboavele:

„Să nu mai punem beton? Domle, pentru a nu mai pune beton îi invit pe marii iubitori de natură la Gârboavele. Acolo este. Orașul e cu betoane.

  Ia, câți copaci ai plantat băi, nea Stelică care tot comentezi? Pe bune, câți ai plantat? Și dacă ai plantat dud, să mă ierte Dumnezeu, te face cu atât mai (…)

 Vreau și eu să îmi spună marii iubitori de verde ce mare verde este în Piața Sfatului din Brașov, la Sibiu sau la Oradea? Ce mare verde este în piațeta centrală?La Roma, dacă te duci, oriunde te duci, piața centrală, e cu beton, e cu piatră, nu-i cu copaci. A, că sunt părculețe, aia-i altceva. Dar și în părculețe există beton”.

 Scrisoare deschisă a Alexandrei Penciu, solistă a Teatrului „Tănase”: „Faleza este pe sufletul meu și al multor gălățeni”

La aceste explicații ale primarului Ionuț Pucheanu, răspunsul a venit de la o tânără din Galați care deși are o carieră la București, iubește în continuare orașul natal și Faleza. Gălățeanca Alexandra Penciu este solistă a Teatrului „Constantin Tănase” din Bucureşti, după ce a absolvit Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galaţi și studiile de licenţă şi master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ea i-a adresat primarului Ionuț Pucheanu o scrisoare care a devenit virală pe rețele de socializare, amplificând solicitările gălățenilor ca primăria să renunțe la „betonarea” falezei și să păstreze naturalețea celei mai frumoase faleze de pe întreg cursul Dunării.

Într-un interviu recent ați prezentat proiectul de modernizare al falezei, ați dat exemplul falezelor din Viena si Budapesta, care au mai puțin spațiu verde decât avem noi, și i-ați trimis pe iubitorii de verde la Gârboavele. Într-adevăr, faleza Galațiului nu este asemenea falezelor din Viena și Budapesta, dar este exact pe sufletul meu și al multor cetățeni gălățeni. Avem norocul ca faleza noastră să fie mai bogată în natură decât falezele occidentale renumite, iar tocmai această particularitate, potențată și promovată, o poate face o atracție pentru oamenii din afara orașului, după cum și doriți.

Orașele civilizate și dezvoltate din lume au trecut prin perioada de betonare în care au considerat ca utile sunt betonul masiv, autostrăzile și mașinile, nu oamenii. După mai mulți ani și experiențe îndelungate au ajuns la concluzia că, de fapt, era mai bine cu spații verzi, că betonul nu îi face pe oameni mai fericiți, ci natura.

Vă pot oferi câteva exemple: în Hamburg, deasupra autostrăzii care traversează orașul s-au construit poduri supraterane cu spații verzi. Paris, Madrid și Seoul sunt orașe care și-au „înverzit” falezele care erau preponderent betonate, transformându-le în parcuri pline de vegetație.

Pentru iubitorii de verde, pădurea Gârboavele este foarte frumoasă, însă, spre deosebire de ea, pe Faleză putem ajunge rapid cu autobuzul sau pe jos. Îmi doresc ca acest spațiu natural mult iubit să rămână așa de bogat și în continuare – cu pământ, pădure și să nu sufere modificări prin planul de modernizare.

P.S. Domnule primar, există vreun motiv pentru care proiectul de modernizare al Falezei nu este încă supus dezbaterii publice prin media locală?

Cu deosebita stimă, Alexandra Penciu”