Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE se construiește în România

A început construcția celei mai mari nave de cercetare științifică pe Dunăre. Proiectul cu finanțare europeană a fost făcut de Universitatea Dunărea de Jos din Galați.

Nava botezată REXDAN se construiește la Șantierul Naval din Giurgiu și va fi gata în 2023. Chila vasului a fost montată deja, acesta fiind elementul de bază de la care pornește realizarea oricărei nave. Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a primit „certificatul de naştere” al navei. „Aceasta va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava va dispune de nouă laboratoare moderne în care îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. Ambarcaţiunea, care va acoperi 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării, va fi finalizată în luna ianuarie 2023”, au anunțat reprezentanţii Universităţii Dunărea de Jos Galaţi. 

Nouă laboratoare moderne, în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători

Finanţarea construcţiei navei şi dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie se realizează printr-un proiect cu finanţare europeană. Valoarea totală a proiectului este de aproape 92 de milioane de lei.

Nava va dispune de nouă laboratoare moderne, în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din Galați, precum și echipe internaționale de cercetare. Nava REXDAN va fi dotată cu aparatură și echipamente de cercetare de ultimă generație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...
Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...