Cea mai veche biserică din România: se află într-un oraș mic, dar cu o istorie importantă

Publicat: 06 mai 2025, 20:58, de Patrisia Brătan, în Orașul meu , ? cititori
Cea mai veche biserică din România: se află într-un oraș mic, dar cu o istorie importantă
sursa foto: Maria Mihaela Stan

În Călan, județul Hunedoara se poate vizita cea mai veche biserică din România, probabil și singura care încă este păstrată în funcțiune. Monumentul are o însemnătate aparte pentru istoria, cultura și religia românilor. 

Când a fost construită cea mai veche biserică din România

Vremurile învolburate ale începuturilor istoriei medievale a Transilvaniei și a ceea ce este astăzi teritoriul României au adus în atenția specialiștilor nenumărate provocări. Biserica de piatră „Sfântul Gheorghe” din Streisîngeorgiu, Călan este cea mai veche ctitorie de nemeși români din Transilvania.

Conform datelor de pe tabloul votiv al bisericii, cunoscut de Nicolae Iorga, aceasta fusese pictată în anul 1408. Citorii reprezentați in tablou erau cneazul Lațcu Cândreș și soția sa Nistora. Afirmația lui Iorga avea să fie dovedită științific și mult întărită de cercetările arheologice desfășurate în anul 1975. Voința divină sau poate doar norocul au dus atunci la descoperirea unei mai vechi pisanii a bisericii.

Redactată în limba slavonă, uzuală la vremea respectivă, pe teritoriile românești, în mediul eclesiastic se deslușesc pe ea următoarele:

„În anul 1313/1314 am făcut biserica cu ajutorul Sfântului Gheorghe și al Maicii Domnului și al Tuturor Sfinților întru ajutorul și iertarea păcatelor cneazului Balea, și întru ajutorul și mântuirea și iertarea păcatelor popii Naneș și a lui Teofil Zugravul”.

Data ctitoririi lăcașului din piatră de la Streisîngeorgiu este cu aproape un secol anterioară celei cunoscute de către Nicolae Iorga.

Vezi și: Povestea bisericii monument istoric din care au mai rămas doar câteva elemente de pictură murală

Biserica este vizitată de turiști, anual

Monumentul unic în Transilvania și România a fost adăugat în broșura „Rutele Culturale Europene pe Teritoriul României”, apărută în 2017.

Deși lăsată cumva în uitare după descoperirile fundamentale din 1975, bisericuța modestă din Streisîngeorgiu a oferit și oferă încă tuturor celor care înțeleg istoria neamului nostru, cea mai concludentă dovadă a continuității românismului și creștinismului în aceste locuri de legendă, având la bază esența durabilității poporului român: tradiția milenară nealterată, păstrată în mentalul colectiv din cele mai vechi timpuri și expusă nemuririi prin arta bisericilor de piatră de pe Valea Streiului, Sargeția Daciei antice.

Biserica a fost restaurată în 2024 prin finanțare nerambursabilă pusă la dispoziție de către Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice.