Cea mai veche icoană din lume a Maicii Domnului se află acum în România

Icoana Maicii Domnului și moaștele Sfântului ierarh Luca al Crimeei au ajuns la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman pe 6 mai. Icoana are 2.000 de ani, fiind realizată încă din timpul vieții Sfintei Fecioare.

Aproximativ 15.000 mii de credincioşi din toată ţara s-au perindat în pelerinaj la mănăstirea din Drăgănești Vlașca, judeţul Teleorman, pentru a se închina la cea mai veche icoană a ortodoxiei. Este doar pentru a doua oară în aproape 1.700 de ani când icoana părăsește Grecia, după un pelerinaj în Rusia.

„Este prima icoană pictată de Apostolul şi Evanghelistul Luca. Aceasta, deşi nu i se mai cunoaşte chipul şi totuişi este foarte importantă pentru faptul că e considerată de tradiţie a fi prima icoană reprezentată a Maicii Domnului, la cererea ei”, a spus Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator.

„Maica Domnului călătorește. Originea icoanei nu e în locul în care se află acum, la 90 de kilometri de Salonic, ci undeva în nordul Turciei. (…) Călătorește când vrea Ea și unde vrea Ea”, a spus inginerul Sorin Dinea, care s-a numărat printre invitații din studiul B1 TV pe acest subiect.

El a subliniat că modul în care a ajuns în Grecia e miraculos pur și simplu. Mănăstirea din zona Mării Negre a Tuciei a fost ridicată în jurul anului 386 d. Hr. de doi călugări, Barnaba și Sofronis, după o viziune a Maicii Domnului, care i-a chemat să facă acest lucru.

Icoana a fost găsită câteva sute de ani mai târziu într-o peșteră tot din zonă și se presupune că a fost adusă în mod miraculos acolo.

Poveste similară în România

Interesant e că o poveste similară se regășește și la noi la Nămăești unde e o icoană a Maicii Domnului, tot foarte veche, a fost găsită în peștera unde e acum biserica mănăstirii.

Călugării au fost nevoiți să plece și au îngropat-o (cea mai veche icoană a Maicii Domnului) într-un loc tainic. La începutul secolului trecut au reușit să primeacă aprobarea prmeierului turc, printr-o cerere oficială de la premierul grec, să meargă să o recupereze. Au mers și au adus-o în Grecia”, a mai povestit Dinea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...